Neće poslušati NSRS
102

Mektić: To sporno zemljište je svakako bilo privatno, što ga Dodik nije vratio vlasnicima

R. D.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas da neće poštovati odluke o blokadi odlučivanja u državnim institucijama jer su one, prema njegovom mišljenju, samo varka Milorada Dodika.

Mektić je kazao kako se Dodik ne bi povukao ni da ukine Republiku Srpsku, da je zbog ostanka na vlasti usvojio i ANP i time otvorio vrata NATO-u. Zahtjeve o povlačenju s pozicija, dodao je, Milorad Dodik je isporučivao dok su ranije, druge stranke bile na vlasti.

"Jučer je bio dogovor da neće učestvovati u odlučivanju u institucijama, pretpostavljam da misle na Vijeće ministara, komisije i Parlamentarnu skupštinu BiH, ali to je bilo i očekivati jer ne postoji programska koalicija. Čak i ono što je Tegeltija govorio da je za ekonomske teme, sve to pada u vodu", kazao je Mektić.

Odluku Milorada Dodika o blokadi odlučivanja Mektić neće poštovati, kako je kazao, zbog dva razloga.

"Knjiženje zemljišta, RS i Dodik da su htjeli imali su vremena to da riješe. Ako uđemo u historiju svojine do formiranja bivše Jugoslavije, to je bilo privatno zemljište. Vlast je to otimala nacionalizacijom... Što RS nije izvršila restituciju tog zemljišta i vratila ga vlasnicima i mi ne bismo došli u ovu poziciju. Oni su htjeli da to država krčmi", smatra Mektić.

Drugi razlog je što Milorad Dodik "laže i manipuliše" i samo traži formu kako da ostane u fotelji.