Državni ministar
122

Mektić: Strašno je što je Dodik hrvatski interes proglasio interesom srpskog naroda

Er. M.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić rekao je danas kako je novi saziv Vijeća ministara BiH stvar kapaciteta u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Državni ministar komentarisao je navode o namjerama Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad u blizini granice s BiH i navodima zastupnika SNSD-a Staše Košarca da Vijeće ministara BiH nije učinilo ništa u vezi s tim.

"Nije ga bilo dugo. Vaskrsnuo je u političkom smislu i tako zaglupljava i manipuliše s narodom. Nije tačno da Mirko Šarović i ovaj saziv Vijeća ministara BiH nisu učinili ništa u vezi s tim. Preduzete su aktivnosti, formirano je radno tijelo koje će se u ime BiH baviti time“, kazao je Mektić dodajući da je u tom tijelu i ministrica u Vladi RS Srebrenka Golić.

On je rekao da je strašno što je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik proglasio hrvatski interes zapravo interesom srpskog naroda.

"Osporio je Pelješki most, a nije spomenuo ovo pitanje. Nije ga stavio ni na dnevni red dok je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH“, rekao je Mektić.

Mektić je pozdravio usvajanje Odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine na današnjoj sjednici Vijeća ministara BiH.

On je ocijenio da mu imponuje komentar kako su ministri iz SDS-a krivi što se još uvijek nije formirao novi saziv Vijeća ministara BiH, odnosno da mu imponuje takva moć, autoritet i kapacitet.

"Novi saziv Vijeća ministara BiH stvar je kapaciteta u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Dakle, onaj ko ima većinu taj bira Vijeće ministara BiH“, kazao je Mektić.

Ocijenio je da svi rade na sklapanju koalicija i da ne vidi razlog zbog čega bi se neko bunio ukoliko to radi SDS-a.

"Ko formira većinu u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH taj formira vlast“, rekao je Mektić dodajući kako podstiče trenutne političke stranke da sakupe dovoljan broj ruku u državnom organu zakonodavne vlasti.