Susret s Lukačem
4

Mektić riješio nedoumice s MUP-om RS, definisan zajednički pristup EUROPOL-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i Ministar MUP-a RS Dragan Lukač razgovarali su danas o implementaciji obaveza BiH prema EUROPOL-u.

Dva ministra su razgovarala o, kako je Mektić formulisao, važnim pitanjima uspostave i implementacije sporazuma za saradnju s EUROPOL-om, a kroz saradnju bh. policijskih agencija.

"Veoma je važno da što prije pošaljemo našeg oficira za razmjenu podataka, jer su to učinile sve zemlje regiona. Veoma je važno Bosni i Hercegovini, ali i EUROPOL-u da saradnja profunkcioniše. U dobrom dijelu IDIL je poražen i iza njih je ostao rudnik informacija, dokumenata i dokaza vezanih za njihovo učešće, a koje bi trebalo prikupiti u baze EUROPOL-a i INTERPOL-a. Ti će podaci koristiti i BiH jer su i bh. državljani tamo ratovali", objasnio je Mektić.

Primjera radi, zahvaljujući EUROPOL-u, MUP-ovi u BiH će biti uvezani, pogotovo kada je riječ o biometrijskim podacima, odnosno otiscima prstiju i dlanova.

"Ovo je novi pristup borbi protiv kriminala i terorizma, ali i prevenciji terorizma u BiH. Ta se borba ne može odvijati unutar granice samo jedne države", zaključio je Mektić.

MUPRS i Ministarstvo sigurnosti BiH dogovorili su sistem zajedničkog "nastupanja" pred INTERPOL-om, zajedno s drugim policijskim agencijama u BiH. Podsjećamo, EUROPOL zahtjeva jedinstvenu adresu za rad s bh. institucijama, odnosno bh. policijom.

Mektić je zaključio da su ovim sastankom riješene nedoumice i da su tehnička razilaženja okončana te da sada slijedi implementacija.