BiH
0

Mektić razgovarao s ministrom vanjskih poslova Makedonije

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se sinoć u Skoplju sa ministrom vanjskih poslova Republike Makedonije Nikolom Poposkim sa kojim je razgovarao o saradnji, zajedničkim sigurnosnim izazovima i unaprjeđenju odnosa dvije zemlje koji su tradicionalno dobri i bez otvorenih pitanja.

Mektić će tokom posjete Makedoniji danas sastati i sa predsjednikom Makedonije Gjorge Ivanovom i ministrom unutrašnjih poslova Oliverom Spasovskim. Tokom ovih sastanaka razgovarat će se o globalnim sigurnosnim izazovima, regionalnoj i bilateralnoj saradnji dvije države u oblasti sigurnosti, sa posebnim naglaskom na izbjegličku krizu.

Također, sa bh. strane bit će pokrenuta inicijativa zajedničkih regionalnih projekata u oblasti sigurnosti, kao nastavak razgovora sa nedavno održanog Ministarskog foruma unutrašnjih poslova i pravde zemalja EU i Zapadnog Balkana održanog u Sarajevu.

U srijedu, Mektić će se obratiti na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosnim posljedicama migracionih i izbjegličkih tokova u zemljama tranzita, organizirane u okviru makedonskog predsjedavanja Centralno-evropskom Inicijativom (CEI).