{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić na konferenciji CEI-ja: Izbjeglička kriza na "balkanskoj ruti" je globalni problem

A
16.12.2015. u 11:54
0
2
Mektić na konferenciji CEI-ja: Izbjeglička kriza na "balkanskoj ruti" je globalni problem
0
Mektić na konferenciji CEI-ja: Izbjeglička kriza na "balkanskoj ruti" je globalni problem
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Izbjeglička kriza na "balkanskoj ruti“ nije regionalni, ali ni samo evropski problem jer je to globalni problem i stvarno rješenje nije moguće na nacionalnom ili regionalnom nivou, istakao je u svom obraćanju na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosnim posljedicama migracionih i izbjegličkih tokova, organizirane u okviru makedonskog predsjedavanja Centralno-evropskom inicijativom (CEI) Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine.
Mektić je naglasio kako je jako bitna regionalna i šira saradnja kako bi se obezbjedila kontrola i upravljanje "ovim procesima". 

Predstavnici zemlja CEI-ja i međunarodnih organizacija na skupu u Skoplju su razgovarali o problemima koje zemljama na balkanskoj ruti donosi izbjeglička kriza, kao i zajedničkom odgovoru na ovaj sigurnosni i humanitarni izazov.

Ministar Mektić je u uvodnom obraćanju istakao da nijedna država ne može sama uspješno odgovoriti na brojne izazove izbjegličke krize i boriti s masovnim migracionim tokovima.

"Mogućnost korištenja masovnih izbjegličkih tokova od terorističkih grupa nameće potrebu što tješnje saradnje obavještajnih, policijskih i svih drugih agencija za provođenje zakona kako na regionalnom, tako i na evropskom i svjetskom nivou“, kazao je Mektić.

Dodao je da se Bosna i Hercegovina u ovom trenutku ne suočava s povećanim prilivom migranata i izbjeglica, ali da će nastaviti razvijati  regionalnu i međunarodnu saradnju, ispunjavati obaveze u procesu evropskih integracija, te iskoristiti sve postojeće resurse kako bi mogla odgovoriti na potencijalnu krizu s humanog, ali i sigurnosnog aspekta.

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: