BiH
0

Mektić pozdravio odluku Evropskog parlamenta o odobravanju Sporazuma između BiH i Europola

Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić pozdravio je današnju odluku Evropskog parlamenta kojom je odobreno potpisivanje sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Evropskog policijskog ureda (EUROPOL).

Stupanjem na snagu novog ugovora, dosadašnja saradnja BiH i EUROPOL-a proširit će se i na razmjenu ličnih i tajnih podataka i informacija, čime će se značajno pojačati zajednička borba protiv organizovanog kriminala, terorizma i drugih oblika ozbiljnog međunarodnog kriminala.

Ministar Mektić naglašava da je uspostava saradnje na ovom nivou sa EUROPOL-om, kao agencijom EU za provođenje zakona, predstavlja važan iskorak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i potvrdu napretka napravljenog u sigurnosnom sektoru, prvenstveno u zaštiti tajnih podataka.

"Operativni sporazum sa EUROPOL-om nam omogućuje širu međunarodnu saradnju i razmjenu informacija sa zemljama članicama EU u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i drugih vidova međunarodnog kriminala, kao i djelovanje zajedničkih istražnih timova, čime se potvrđujemo kao pouzdan partner EU", kazao je Mektić.