{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić: Povećati sigurnost turista koji posjećuju BiH

F
24.8.2017. u 08:18
29
48
Mektić: Povećati sigurnost turista koji posjećuju BiH
29
Mektić: Povećati sigurnost turista koji posjećuju BiH
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić upozorio je na činjenicu da su turisti koji posjećuju BiH sve više na meti džeparoša, suočeni su s razbojništvima, ponekad im se nanose i tjelesne povrede, a sve to doprinosi lošem imidžu države.
Mektić je ranije razgovarao i sa ambasadorom Kuvajta u BiH Nasserom Riden Thamer al Motairijem o mjerama koje je neophodno poduzeti u cilju povećanja sigurnosti i ugodnijeg boravka turista iz Kuvajta koji su sve češći gosti BiH i samo u prvoj polovini godine stiglo ih je više od 11.000.

Takva situacija znači lošu poruku svim strancima, kazao je ministar Mektić za Fenu, a istovremeno je važno da BiH postane turistička destinacija te da turizam postane jaka privredna grana.

U planu je, dodao je Mektić, da se uskoro organizira sastanak s nadležnim institucijama jer se mora posvetiti veća pažnja sigurnosti stranca.

"Sarajevo je sada u situaciji da tokom turističke sezone mora napraviti poseban plan zaštite stranaca kao što to čine i susjedne zemlje poput Hrvatske u čemu im i mi ponekad pomažemo", pojasnio je.

Također, on je apelirao na turiste da svoj boravak u BiH prijavljuju te da prilikom boravka u BiH izbjegavaju smještajne objekte koji nisu registrirani za ovu djelatnost jer ukoliko turisti borave u registriranim objektima onda se može veća pažnja posvetiti zaštiti tih objekata.

"Turisti se ne bi smjeli olako upuštati u privatne aranžmane s nepoznatim osobama jer i to može uzrokovati da ponekad budu žrtva pljačke", zaključio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: