|

Mektić potvrdio da se u kampovima u Siriji nalazi 260 bh. državljana: Prihvatit ćemo ih

Mektić potvrdio da se u kampovima u Siriji nalazi 260 bh. državljana: Prihvatit ćemo ih
16
Klix.ba
11.11.2019. u 13:14
152
komentara
16

dijeljenja
Mektić potvrdio da se u kampovima u Siriji nalazi 260 bh. državljana: Prihvatit ćemo ih Dragan Mektić (Foto: SRNA)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić danas je potvrdio kako će naša zemlja dozvoliti povratak bh. državljanima koji su trenutno smješteni u kampovima u Siriji.
Mektić je rekao da je to obaveza bosanskohercegovačkih vlasti i da će počinitelji krivičnih djela povezanih s terorizmom biti predmet istraga i optužnica u Bosni i Hercegovini. On je kazao da se u zatočeničkim kampovima u Siriji nalazi ukupno 260 državljana Bosne i Hercegovine.

"Prihvatit ćemo osobe za koje se nedvojbeno utvrdi da su građani Bosne i Hercegovine", rekao je Mektić.

Od ovog broja oko stotinu je muškaraca, dok su ostalo žene i djeca. Ministar sigurnosti BiH istakao je da će se žene tretirati u skladu s međunarodnim pravom, ali i da će sve one žene koje su bile pripadnice IDIL-a, pa čak i ako su obavljale pomoćne poslove, odgovarati pred bh. pravosuđem i u skladu sa zakonima.

Mektić je rekao da je u oktobru bila dogovorena deportacija devet muškaraca i djeteta u dobi od tri godine, ali da je akcija otkazana zbog vojne intervencije Republike Turske u Siriji.

Već je usaglašen mehanizam prema kojem će se utvrdititi identitet djece rođene u Siriji i Iraku, a koja se nalaze u kampovima u Siriji. Identitet će se utvrđivati prije deportacije. Ministar sigurnost BiH u tom kontekstu je podvukao da se mora tačno utvrditi ko su biološki roditelji toj djeci i imaju li ona pravo na državljanstvo BiH.

"Niko ko nema bh. državljanstvo neće biti prihvaćen. Krajnja mjera bit će DNK analiza", zaključio je Mektić.
Prijavi grešku


Komentari (152)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...