Ništa od sporazuma
28

Mektić: Politizirane policijske agencije osporavaju vezu BiH s Europolom

Klix.ba
Dragan Mektić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izrazio je ogorčenje na današnjoj konferenciji za medije zbog neizvjesne sudbine saradnje naše zemlje s Europolom zbog, kako je kazao, politiziranih policijskih agencija u BiH koje se ne mogu dogovoriti između sebe.

Naime, BiH je prošle godine potpisala okvirni sporazum s Europolom koji više od godinu čeka naš odgovor. Zadatak BiH bio je da brzo uputi svog oficira u sjedište Europola u Hagu kao kontakt tačku preko koje će ova evropska agencija komunicirati s BiH. Međutim, to se nije desilo.

"Od 2016. pa nadalje, ja ne znam šta sve nisam uradio da s policijskim agencijama u BiH dogovorim tu kontakt tačku, ali nisam uspio. Za danas sam bio dogovorio da potpišem referendum sa 16 policijskih agencija o kontakt tački, ali jedan dio agencija uslovljava to potpisivanje, za mene očito političkim uslovima. Ne vidim u ovom momentu mogućnost da možemo potpisati taj memorandum u BiH. Stoga je veliko pitanje hoće li opstati okvirni sporazum BiH s Europolom", istakao je Mektić.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Ministar sigurnosti BiH dodao je kako je potpisivanje sporazuma s Europolom bio jedan od najvećih koraka u ispunjavanju integracijskih uslova BiH u sektoru sigurnosti.

"Govorio sam koliko je to značajno za BiH kako bismo postali dio evropskog policijskog sistema", dodao je Mektić te pojasnio kako se u Europolu vodi veliki broj slučajeva, analiza, istraga i borba protiv terorizma.

Nažalost, razočaran je Mektić, BiH u ovom trenutku ne može postati dio priče Europola.

"Imamo uslovljavanja policijskih agencija čistog političkog karaktera. Želim obavijestiti javnost da ne znam šta će se dalje dešavati, hoće li Europol otkazati sporazum s Bosnom i Hercegovinom", rekao je Mektić.

Inače, BiH je jedina zemlja u Evropi koja nema svog oficira za vezu s Europolom. Čak i izvan Evrope deseci zemalja imaju svoju vezu i operacione sporazume za saradnju s Europolom.

Europol je ranije izrazio želju da uputi svog oficira u BiH radi jače komunikacije i bolje saradnje, ali zbog neslaganja bh. policijskih agencija, ni to se nije desilo.

Dragan Mektić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Na pitanje novinara da li policijske agencije iz manjeg bh. entiteta osporavaju potpisivanje memoranduma u BiH, Mektić je odgovorio kako ne može isključivo kriviti Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a.

"Mada, oni su udarili posljednji ekser u taj sanduk. Bilo je tu svakakvih zahtjeva", naglasio je Mektić.

Ministar sigurnosti je na kraju konferencije za medije poželio svim Bosancima i Hercegovcima sretne novogodišnje praznike uz nadu da sigurnosna situacija prilikom proslave Nove godine ostane zadovoljavajuća širom države.