|

Mektić: Političke opstrukcije zakočile saradnju BiH sa EUROPOL-om

Mektić: Političke opstrukcije zakočile saradnju BiH sa EUROPOL-om
11
A. D.
27.8.2019. u 19:39
15
komentara
11

dijeljenja
Mektić: Političke opstrukcije zakočile saradnju BiH sa EUROPOL-om Foto: D. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić sastao se danas u Sarajevu sa operativnim komandantom snaga Evropske unije za operaciju Althea i zamjenikom načelnika štaba vrhovne komande savezničkih snaga za Evropu, general-pukovnikom Olivierom Rittimannom i komandantom EUFOR-a Reinhardom Trischakom.
Razgovarano je o budućoj saradnji i sigurnosnim izazovima posebno kada je u pitanju upravljanje migrantskom situacijom. Naglašeno je da je pored humanitarnog, potrebno veću pažnju posvetiti i sigurnosnom segmentu migracione krize.

Ministar Mektić je upoznao general-pukovnika Rittimanna i sa aktivnostima koje se odnose na borce i članove njihovih porodica koji su boravili u Siriji i Iraku na teritoriji koju su kontrolisale terorističke organizacije.

Razgovarano je i o saradnji BiH sa FRONTEX-om i EUROPOL-om te je ministar Mektić upoznao sa političkim opstrukcijama koje su zakočile uspostavljanje pune saradnje sa ovim sigurnosnim institucijama EU.

Također, razgovarano je o potrebi smanjenja političkog utjecaja na policiju i jačanja demokratskih mehanizama kontrole i transparentnosti njihovog rada.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...