Paravojna formacija
345

Mektić pokazivao fotografije nabildanih i istetoviranih kriminalaca: Ovo je srpska nečast

Piše: I. Č.
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
(Foto: N.G./Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je na današnjoj konferenciji za medije da su za njega pripadnici "Srbske časti" paravojna formacija, napomenuvši da je smiješna tvrdnja da je riječ o humanitarnoj organizaciji.

"Mene je zvala novinarka iz RTRS-a da pita ima li ekstremista u Federaciji BiH. Ja sam, da se opravdam, kazao da nisam protiv nekog ili za nekog. Ja sam transparentno govorio o svima. Ima svugdje ekstremista, ali ovi iz 'Srbske časti' su sada aktuelni. Mislim da je opasno sve što se manifestovalo nakon što se u javnom prostoru pojavila 'Srbska čast'", kazao je Mektić.

Istakao je da ne bi komentarisao izjave Vukotića, navodeći da je on jedna marginalna ličnosti koja je počela štrajkujući u parku, a na osnovu toga izdejstvovala zaposlenje sebi i svojoj porodici.

"Takva vrsta poltrona sve radi iz koristoljublja, da ne kažem glume klovnove i budale kako bi to na određeni način pretočili u koristoljublje. Ja ne bih komentarisao njegove nebuloze", rekao je Mektić.

Dodao je da je "Srbska čast" za njega paravojna formacija i da je potpuno smiješna tvrdnja da je riječ o humanitarnoj organizaciji.

"Ja nikad nisam vidio da se humanitarci oblače u najelitniju vojnu opremu. Skoro je bila na RTRS-u jedna humanitarna akcija, a niko nije bio u vojnim odorama. Ja imam svoje mišljenje i o toj akciji. Kazao sam im da samo ne ukradu na jednom tenderu, a prihode će udvostručiti za tu večer. Ali tu niko nije bio nabildan, istetoviran i naoružan", kazao je Mektić.

Istakao je da se tu pokušava obmanuti javnost i da oni nisu uopće registrovani ni kao humanitarna organizacija, niti kao bilo kakva druga organizacija.

"Za to postoje fakti. Uglavnom su kažnjavani za teška krivična djela razbojništva, lihvarstva, dilanja... Šta zajedničko imaju droga i humanitarne aktivnosti? To nema nikakve veze s humanitarnom aktivnošću. Pitam se za koga su napravljene ove formacije, kakvu poruku treba da pošalju", napomenuo je Mektić.

Prema njegovim riječima, nabildani, istetovirani, steroidom našpricani pojedinci ne mogu ovdje uspostavljati red.

"Kome oni to pokazuju? Šta to ima veze sa institucijama Republike Srpske? Zašto se oni ne ograde od tih ljudi? Kao što SNSD kaže da zna odakle vjetar puše, nakon što smo raskrinkali ko stoji iza toga, a ja kažem SNSD-u za koga su oni napravljeni. Oni su napravljeni da utjeruju Srbima strah. Poslali su poruku: ko ne bude s ovom vlašću, imat će s njima problem. Ko god se ne povinuje sadašnjoj vlasti, imat će problem s eksadronima", rekao je Mektić.

Naveo je da oni ne prezaju ni od fantomki.

"Šta znači osoba koja se fotografiše s fantomkama i oružjem. Imamo dva odgovora na ovaj izazov. Jedan je da se suprotstavimo legalnim institucijama, a drugi je da i mi krenemo u paravojne formacije kojima ćemo se braniti. Kada su se počele pojavljivati razne paravojne formacije, kada su se počeli pojavljivati kriminalci. Je li treba da nam se to ponovo pojavi. Određeni broj osoba iz Federacije pozvao je SDA da formiraju iste formacije koje će braniti Bosnu i Hercegovinu pa da i oni imaju svoje humanitarce", istakao je Mektić.

Kazao je da kad dođe do sukoba, njih nema i da su oni u jednoj sasvim drugoj misiji pljačke.

"U Republici Srpskoj je ratovao siromah da izvrši zadatak koji mu je dat. Nema ovih kriminalaca. Čim je rat stao, eto prostitucije, eto droge... Humanitarna organizacija koja je učestvovala u defileu Republike Srpke. Moja namjera nije da podržavam defile, ali s takvim osobama ja ne želim da pravim Republiku Srpsku. Ja želim da gradimo Republiku Srpsku s običnim čovjekom", kazao je Mektić.

Dragan Mektić je pokazao fotografiju Bošnjaka za kojeg je Bilbija rekao da imaju njihovu podršku.

"Ovo je srpska nečast", potcrtao je Dragan Mektić.