Poskupljenje goriva
10

Mektić ogorčen zbog "ilegalnog djelovanja" u postupku povećanja akciza: Sutra ćemo se očitovati

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić kazao je za Klix.ba da će sutra biti organizovana sjednica Predsjedništva SDS-a kako bi se donio konačan stav o "ilegalnoj" sjednici Vijeća ministara BiH na kojoj je set zakona o povećanju akciza upućen u parlamentarnu proceduru.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, zajedno sa cijelim setom popratnih zakona, na vanrednoj sjednica održanoj 6. aprila, da bi set zakona po hitnom postupku sutradan bio usvojen na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Ministar Mektić je najavio pokretanje pravne procedure zbog nezakonitih odluka Vijeća ministara BiH o setu zakona o akcizama, prvenstveno zbog toga što ministrima iz Saveza za promjene materijal i dnevni red nije dostavljen 24 sata prije održavanja sjednice, kako nalaže Poslovnik o radu Vijeća ministara BiH.

Poslovnik o radu Vijeća ministara BiH
Poslovnik o radu Vijeća ministara BiH

Ministar sigurnosti BiH također je problematizirao to što je "sjednicu vodio generalni sekretar, koji uopšte nije član Vijeća ministara BiH", kazavši da mu je on i slao poruke da je sjednica održana i set zakona izglasan.

Poslovnik o radu Vijeća ministara BiH
Poslovnik o radu Vijeća ministara BiH

Osim primjedbi glede posljednje sjednice Vijeća ministara BiH, također se problematizuju i sve sjednice koje su održane u protekle dvije godine.

Naime, Zakon o Vijeću ministara BiH nalaže da se u sastavu ovog tijela izvršne vlasti mora osigurati najmanje jedno mjesto za pripadnike ostalih, što u ovom sastavu Vijeća ministara nije slučaj jer se svi izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnih naroda.

Zakon o Vijeću ministara BiH
Zakon o Vijeću ministara BiH