Ministar sigurnosti
170

Mektić: Od predmeta protiv Bakira Izetbegovića neće biti ništa

SRNA
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Dragan Mektić ocijenio je danas da od formiranog predmeta na osnovu prijave NDP-a protiv bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakiba Softića i lidera SDA Bakira Izetbegovića neće biti ništa.

"Ništa neće biti od prijave NDP-a. Tužilaštvo je napravilo problem za ovu zemlju i od predmeta 'Referendum', a onda im sudija za prethodni postupak za tri minuta odbije otužnicu", rekao je Mektić.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu Mektić je podsjetio da je iz Tužilaštva BiH navedeno da nema konkretnih imena, ali da je "formiran predmet", navodeći da je formiran predmet i protiv njega 19. jula na osnovu anonimne prijave.

"Piše da sam dozvolio da Nizam Izet zaposli svoju suprugu u Agenciji za rad BiH. Ko mene pita ko će primiti koga? Ali oni formiraju predmete", rekao je Mektić, dodavši da nije navedena kvalifikacije djela i da je za formiranje predmeta protiv njega saznao od "jednog novinara", koji mu je prijatelj.

Mektić je naveo da je protiv njega formiran predmet 15. put, te da bi se trebalo vratiti unazad, "jer možda je jubilarni".

"Nisu kvalifikovali djelo, svašta nešto su nabacali, napisali", rekao je Mektić.

On je naglasio da Tužilaštvo BiH koristi floskule poput "formiranja predmeta" i "u interesu istrage se ne može ništa govoriti", te da time pokriva svoj nerad.

Mektić je naglasio da u BiH "nema pravosudnog sistema zbog čega je razvaljena država, ne funkcioniše treći stub vlasti".

On je rekao da je politika dominantna nad pravosudnim institucijama jer se nosioci pravosudnih funkcija trude da se dodvoravaju političarima.

Mektić je demantovao tvrdnju potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Ružice Jukić da joj je zbog prijetnji dodijeljena 24-časovna policijska zaštita.