Dvostruki aršini
2

Mektić nije suspendovao svog pomoćnika osumnjičenog za ratni zločin nad Bošnjacima

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić nikada nije suspendovao svog pomoćnika Radenka Stanića kojeg se tereti za ubistva, zlostavljanja i progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva s područja Vlasenice.

Krajem 2017. godine pomoćnik ministra u Sektoru za pravne, kadrovske, opće i finansijsko-materijalne poslove je otišao na bolovanje koje koristi do danas, navodi Ured za reviziju institucija BiH u Izvještaju o finansijskoj reviziji Ministarstva sigurnosti BiH za 2018. godinu.

"Prema dobivenim informacijama, protiv pomenute osobe podignuta je optužnica Tužilaštva BiH zbog ratnog zločina. Prema raspoloživim podacima, optužnica je potvrđena, ali pomenuta osoba nije suspendovana, već se u šiht listama konstantno vodi na bolovanju i dijelom na godišnjem odmoru", navode revizori.

Inače, riječ je o Radenku Staniću, ratnom zapovjedniku policijske stanice u Vlasenici, koji je s još četiri osobe optužen za ubistva, zlostavljanja i progon cjelokupnog bošnjačkog stanovništva s područja te općine u istočnoj Bosni.

Optužnica Tužilaštva Bosne i Hercegovine obuhvata ubistva i prisilne nestanke najmanje 22 osobe, nezakonita zatočenja, mučenja i zlostavljanja desetaka osoba u više objekata za zatočenje na području Vlasenice, pljačkanje i uništavanje imovine bošnjačkog stanovništva te druge zločine koji su do proljeća 1993. doveli do progona gotovo cjelokupnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti s navedenog područja, od čega se mali broj stanovnika vratio u mjesta prijeratnog boravka.

U optužnici se navodi da su optuženi, lično i direktno, zajedno s drugim pripadnicima vojske i policije, naoružani i uz prijetnju sile, progonili i pronalazili civile bošnjačke nacionalnosti, koje su iz njihovih domova ili drugih lokacija odvodili u objekte za zatočenje na nekoliko lokacija, uključujući i logor Sušicu.

Upravni inspektorat Ministarstva pravde BiH je, na osnovu anonimnih prijava i obavjesti Tužilaštva BiH proveo postupak po predmetnom pitanju u aprilu 2019. godine. Zapisnikom o inspekcijskom nadzoru nisu utvrđene nepravilnosti.

S obzirom na to da se radi o rukovodećem državnom službeniku u navednom periodu vršena je isplata naknade za smještaj u iznosu od 400 KM prema odredbama Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava zaposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja, naknadu za odvojeni život i naknadu za privremeno raspoređivanje.

Također, osobi koja je privremeno raspoređena na predmetno radno mjesto (od 18.12.2017. godine do povratka s bolovanja državnog službenika) utvrđeno je pravo na naknadu (30 posto osnovne neto plaće) za obavljanje poslova drugog radnog mjesta u skladu s odlukom o načinu i postupku ostvarivanja prava na naknadu državnih službenika za obavljanje poslova drugog radnog mjesta u institucijama BiH.

"Smatramo da Ministarstvo sigurnosti BiH treba posvetiti dužnu pažnju okolnostima koje utječu na radnopravni status zaposlenika i isplatu naknada po tom osnovu, a sve u cilju racionalne upotrebe javnih sredstava", upozorili su revizori.

Podsjećanja radi, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić već 20. januara 2016. godine suspendovao je sekretara Ministarstva sigurnosti BiH Bakira Dautbašića koji je 12. januara 2016. godine uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo ometanja pravosuđa. Dautbašić je oslobođen optužbi i nakon toga vraćen na posao.

Mektić je ranije rekao novinarima kako će suspendovati Stanića ukoliko bude potvrđena optužnica, međutim do toga nikada nije došlo.