{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić: Nema prenosa nadležnosti u izmjenama Krivičnog zakona BiH

F
FENA
12.5.2015. u 20:37
0
14
Mektić: Nema prenosa nadležnosti u izmjenama Krivičnog zakona BiH
0
Mektić: Nema prenosa nadležnosti u izmjenama Krivičnog zakona BiH
Dragan Mektić (Foto: Klix.ba)
U izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, koje će se sutra naći pred poslanicima Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH, nema nikakvih prenosa nadležnosti s Republike Srpske na nivo BiH - tvrdi ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.
On ističe da su novim zakonom samo precizirane nadležnosti u pogledu sprečavanja pranja novca i borbe protiv terorizma.

"BiH je prije šest godina počela pregovore s MANIVAL-om (Komitet Vijeća Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma) i potpisala Akcioni plan kojim se BiH obavezala da će usvojiti sve potrebne evropske standarde u vezi s finansiranjem terorizma i sprečavanja pranja novca", podsjetio je Mektić u izjavi za BN televiziju.

Dodaje da su u skladu s tim na prošloj sjednici Vijeća ministara usvojene izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH i sutra bi trebalo da se razmatraju u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Tvrdim da nema nikakvih prenosa ovlaštenja, već da smo precizirali nadležnosti u pogledu sprečavanja pranja novca. Dakle, sva krivična djela sprečavanja pranja novca koja budu počinjena na teritoriji RS tu će se procesuirati, a sva krivična djela koja budu počinjena u inostranstvu i BiH, između entiteta, ili između Brčko Distrikta i entiteta procesuirat će se pred nadležnim tužilaštvom. Tako je i dosad bilo", naglašava Mektić.

Po njegovim riječima, kada je riječ o borbi protiv terorizma, to krivično djelo može obuhvatiti i druge slučajeve sprečavanja pranja novca.

"Možda je to osnovni problem zbog koga se neko bori da se to krivično djelo tako ne pozicionira. Još jedom kažem, nema prenosa nadležnosti i ona krivična djela, koja budu počinjena u RS biće tu i procesuirana. Sve ostalo je ispunjavanje obaveze da ne bi kompanije iz BiH i pravna lica doveli u tešku situaciju u vezi sa njihovim finansijskim transakcijama s inostranstvom", poručio je ministar Mektić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: