BiH
0

Dodik traži posebnu sjednicu NSRS zbog izmjena Krivičnog zakona BiH

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će zatražiti sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH i, kako tvrdi, povlačenje ljudi iz institucija BiH koji rade protivno interesima RS-a.

On je u intervjuu za Radio RS-a naveo da su predstavnici vlasti RS protiv donošenja ovog zakona, dok ga, kako tvrdi, SDS, PDP i NDP podržavaju i na taj način ruše RS jer usvajanje izmjena Krivičnog zakona u Parlamentu BiH predstavlja prenos nadležnosti s RS-a na nivo BiH.

On je naglasio da SDS govori da se izmjena Krivičnog zakona boje oni koji vrše krivična djela, ali da je problem ukoliko RS prema Ustavu ima pravosudni sistem, onda ne može da se to prenosom nadležnosti degradira.

Poslanica SDS-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević je danas rekla da se izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH ne prenose nadležnosti, nego se, čak što više, jačaju nadležnosti entitetskog pravosuđa.

"Sud i Tužilaštvo BiH danas mogu izuzeti bilo koji predmet iz okružnih sudova i tužilaštava. Ovim zakonom se javno precizira da se krivična djela pranja novca počinjena na teritoriji RS procesuiraju pred okružnim tužilaštvom i sudovima. Dakle, ako je neko oprao novac u RS, u RS će i odgovarati, što dosad nije bio slučaj jer je tužilaštvo BiH moglo izuzeti bilo koji predmet iz RS", tvrdi Pandurević.

Ona je istakla da ovakav zakon može smetati samo korumpiranim političarima, kriminalcima i teroristima jer su kazne značajno pooštrene u odnosu na dosadašnje.