{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić: Motiv napada u Zvorniku znat ćemo nakon vještačenja i okončanja istrage

21.5.2015. u 17:15
42
79
Mektić: Motiv napada u Zvorniku znat ćemo nakon vještačenja i okončanja istrage
42
Mektić: Motiv napada u Zvorniku znat ćemo nakon vještačenja i okončanja istrage
Foto: FENA
Nakon održavanja sjednice Vijeća ministara BiH, ministar sigurnosti Dragan Mektić osvrnuo se na tačke rasprave vezane za napad u Zvorniku te za akciju Ruben.
"Mi se danas nismo htjeli baviti bilo kakvim kvalifikacijama i to smo prepustili nadležnim institucijama koje se bave istraživanjem slučaja, a onda ćemo vidjeti šta se odvijalo sve vezano za ovaj događaj. Mi nismo utvrđivali način i pojedinosti izvršenja napada u Zvorniku, a da bi se vidio pravi motiv neophodno je izvršiti vještačenje svih oduzetih i izuzetih stvari te da se onda stvori jedna slika", rekao je Mektić.

On je potvrdio da se u dobijenim informacijama obrađenim na današnjoj sjednici nije našao podatak o tome da li je počinilac napada na policijsku stanicu u Zvorniku prilikom otvaranja vatre uzviknuo "Allahu ekber".

"Moje lično mišljenje je da se radi o krivičnom djelu terorizma jer je osoba došla u policijsku stanicu i počela nasumice pucati po ljudima koje nije ni poznavala ni vidjela. On je napao policijsku instituciju ne misleći ko će biti ubijen", objasnio je Mektić.

On je kazao kako su razmatrani i medijski navodi o upotrebi prekomjerne sile te da su pojedine osobe diskriminisane po osnovu vjerske pripadnosti.

"Što se tiče radnji u RS-u pod kodnim nazivom Ruben, kompletan slučaj je vodilo i vodi Specijalno tužilaštvo RS, a oni su i izdali naredbu da se preduzmu određene mjere prema 32 osobe na različitim lokacijama. Nakon akcije, u pritvoru su dva lica koja se terete za neovlašteno držanje, proizvodnju i promet oružja koje ne bi trebalo biti u posjedu fizičkih lica", rekla je Mektić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: