{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić: Mogućnost prolaska izbjeglica i migranata kroz BiH postoji

F
8.9.2015. u 16:04
9
18
Mektić: Mogućnost prolaska izbjeglica i migranata kroz BiH postoji
9
Mektić: Mogućnost prolaska izbjeglica i migranata kroz BiH postoji
Dragan Mektić (Foto: FENA)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da, iako je bio skeptičan prema informacijama o eventualnom prolasku izbjeglica i migranata s Bliskog istoka kroz BiH, ta mogućnost u narednom periodu ipak postoji, ali da se o procjenama njihovog broja ne može govoriti.
Dodao je da održavaju stalne kontakte i razmjenjuju informacije s vlastima u Srbiji i Makedoniji, te da trenutno u BiH nije zabilježena pojava takvih grupa ili pojedinaca.

Mektić je naglasio da se izbjeglice i migranati čvrsto drže sadašnje rute kroz Makedoniju i Srbiju prema Mađarskoj, ali da bi ih na eventualnu promjenu rute moglo natjerati predstojeći hladniji period godine i zatvaranje mađarske granice.

Naveo je da je Ministarstvo sigurnosti pripremilo Informaciju o tome zajedno s prijedlogom mjera i radnji u kojem su pobrojane pojedinačne institucije koje su nadležne za tretman tih osoba, kao i rokove u kojim se institucije trebaju pripremiti za te aktivnosti.

Mektić je precizirao da u sklopu sigurnosnih mjera moramo iznaći način da među tim osobama razlikujemo pojedince koji bi eventualno mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju, a u sklopu humanitarnih mjera se pripremiti za prihvat izbjeglica i migranata.

Istakao je da rješenje tog problema može biti usaglašeno samo na nivou Evropske unije te da mi želimo biti dio tog rješenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: