{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić: Mogućnost prolaska izbjeglica i migranata kroz BiH postoji

F
8.9.2015. u 16:04
9
18
Mektić: Mogućnost prolaska izbjeglica i migranata kroz BiH postoji
9
Mektić: Mogućnost prolaska izbjeglica i migranata kroz BiH postoji
Dragan Mektić (Foto: FENA)
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da, iako je bio skeptičan prema informacijama o eventualnom prolasku izbjeglica i migranata s Bliskog istoka kroz BiH, ta mogućnost u narednom periodu ipak postoji, ali da se o procjenama njihovog broja ne može govoriti.
Dodao je da održavaju stalne kontakte i razmjenjuju informacije s vlastima u Srbiji i Makedoniji, te da trenutno u BiH nije zabilježena pojava takvih grupa ili pojedinaca.

Mektić je naglasio da se izbjeglice i migranati čvrsto drže sadašnje rute kroz Makedoniju i Srbiju prema Mađarskoj, ali da bi ih na eventualnu promjenu rute moglo natjerati predstojeći hladniji period godine i zatvaranje mađarske granice.

Naveo je da je Ministarstvo sigurnosti pripremilo Informaciju o tome zajedno s prijedlogom mjera i radnji u kojem su pobrojane pojedinačne institucije koje su nadležne za tretman tih osoba, kao i rokove u kojim se institucije trebaju pripremiti za te aktivnosti.

Mektić je precizirao da u sklopu sigurnosnih mjera moramo iznaći način da među tim osobama razlikujemo pojedince koji bi eventualno mogli predstavljati sigurnosnu prijetnju, a u sklopu humanitarnih mjera se pripremiti za prihvat izbjeglica i migranata.

Istakao je da rješenje tog problema može biti usaglašeno samo na nivou Evropske unije te da mi želimo biti dio tog rješenja.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: