Slučaj "Pelješki most"
552

Mektić: Milorade, Srbi se u Hrvatskoj tretiraju kao stoka sitnog zuba

Er. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Ne stišavaju se reakcije na odluku predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da se pozove na zaštitu vitalnog entitetskog interesa i time, bar za sada, spriječi pokretanje spora s Hrvatskom zbog izgradnje Pelješkog mosta.

"Dok se Srbi u Hrvatskoj tretiraju kao stoka sitnog zuba, Milorad Dodik ide dotle da izgradnju Pelješkog mosta proglašava za srpski nacionalni interes", napisao je na svom Twitter profilu ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić.

On je ocijenio i da je hrvatski interes odjednom postao srpski interes, upućujući time jasnu kritiku na jučerašnju odluku predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Narodna skuština Republike Srpske već sutra će se izjasniti o Dodikovom mišljenju da je ugrožen vitalni entitetski interes, a zakonodavnom organu bosanskohercegovačkog entiteta RS tim povodom obratit će se i Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH jučer je pozivanje na zaštitu entitetskog interesa pravdao time da bi zbog usvajanja takve odluke BiH mogla imati probleme s brojnim subjektima, s obzirom na to da je Hrvatska članica Evropske unije.

S obzirom na to da su bh. javnosti poznati bliski odnosi predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića s liderom SNSD-om, postoji mogućnost da na ovaj način Dodik zapravo štiti Čovićeve političke stavove.