Reakcija SzP-a
1k

Mektić: Milorad Dodik bi davno bio uhapšen da živimo u pravnoj državi

Piše: M. N.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
(Foto: D.S./Klix.ba)
Savez za promjene (SzP) negirao je da je tražio od Srbije i drugih zemalja hapšenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika optuživši ga za fabrikovanje priča kako bi skrenuo pažnju javnosti s katastrofalne situacije u kojoj se Republika Srpska nalazi.

Dragan Mektić kazao je kako je Dodik bezočno lagao putem medija iz Srbije, te da je slagao i predsjednika Srbije. Istakao je kako ne bi imao ništa lično protiv Dodikovog hapšenja, ali da zahtjeva za hapšenje nije bilo već je upućen zahtjev za pravnu pomoć jer je, kako kaže, Dodik u jednom danu prebacio 1,5 miliona KM iz Pavlović banke u Srbiju.

"On je od toga napravio cijelu priču da ispadne žrtva, kao da neko napada Republiku Srpsku kada provjeravamo njegove milione. Nećemo Dodiku 'sjahati s grbače' jer kada te 'skinemo s grbače' ovom narodu nećeš biti na poziciji, već u zatvoru. Svako bezgotovinsko plaćanje veće od 30.000 KM i gotovinsko plaćanje veće od 10.000 KM se automatski provjerava. Po čemu on treba biti izuzet u odnosu na druge građane?", kazao je Mektić.

Istakao je kako Dodik to radi, odnosno izmišlja priče, jer ne smije govoriti o bitnim stvarima kao što je kako da građani bolje žive, kako otvoriti nova radna mjesta i poboljšati ekonomiju.

"Naša fakultetska djeca rade kao konobari i vozači u zapadnoj Evropi jer on uništava narod i ekonomiju, tjera omladinu, a pravi žrtvu do sebe. Izvlači novac iz javnih preduzeća i plasira u kampanju. Da ima imalo pravne države on bi do sada bio uhapšen 50 puta", rekao je Mektić.

Kazao je kako raskrinkan rad Dodikovij "humanitarnih organizacija" (Srbska čast, op.a.) te da su pronađeni računi za kupovinu vojnih uniformi.

"Kome kupuju uniforme? Koga misle slati u rat? Neće više ići djeca sirotinje u rat, neka šalje svoju djecu. Jedna trećina parade bila je kriminalizovana, čast policajcima i drugim udruženjima. Džip na čelu parade su unajmili od kriminalne osobe iz Bugojna. Hoćemo paradu časnih i poštenih ljudi. Što nije bio ešalon rudara iz Ljubovije i drugih časnih ljudi", kazao je Mektić.

Mirko Šarović je kazao kako narod ne očekuje od prvog čovjeka RS-a da širi govor mržnje, da dijeli narod i sije strah, te priziva rat.

"Mi bi se trebali ponositi predsjednikom RS-a i da on tu funkciju obavlja na dostojanstven način. Nažalost, moramo se stiditi predsjednika jer nas predstavlja na loš način i šalje lošu sliku o RS-u", rekao je Šarović.

Aleksandra Pandurević je kazala kako je zbog Dodika Republika Srpska dospjela na tapetu međunarodne zajednice.

"On nema odgovore ni na jedno pitanje. Sve ovo radi da ne bi pričali o propasti tri banke u RS-u, propasti robnih rezervi, Pravobranilaštvu RS-a i smrti Danijele Novaković koja je žrtva ovog režima, Poljoprivrednoj školi i brojnim kriminalnim aferama. Zbog toga izmišlja laži, a mi moramo da se branimo", kazala je Pandurević.

Naglasila je kako je sramno što je ljude koji su danas organizovali konferenciju za novinare nazvao "poturicama" podsjetivši kako su se Borislav Bojić i Dragan Mektić borili u ratu, da je NATO hapsio Mirka Šarovića, te da je njena majka provela 44 mjeseca u Silosu, a da se Dodik za to vrijeme krio i odbio da potpiše peticiju da se brani sa slobode.

Podsjetimo, Dodik je izjavio kako je savez za promjene tražio do sigurnosnih institucija Srbije da ga privedu, a zbog istrage koju je nekoliko godina vodilo Tužilaštvo BiH o kreditu koji mu je Pavlović banka odobrila za kupovinu vile u Beogradu.