Šta je interes?
114

Mektić: Dodik je prije 10 godina bio za NATO, danas je protiv, a šta ćemo za 6 mjeseci

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je da se u BiH stvaraju jake političke elite koje nastoje ovladati pravosuđem i sigurnosnim sektorom, a komentarisao je i put BiH u NATO odnosno njegovo blokiranje.

U intervjuu “Jedan” na BHT-u Mektić je kazao da se prvo treba obračunati s političkim elitama koje su uključene u korpuciju i štite kriminal, a na ruku im ide i Tužilaštvo BiH.

"Nimalo ne umanjujem nerad Tužilaštva, zato što je pristalo na tu podaničku ulogu da političari i političke elite s njima dominiraju. Moramo politiku na nos izbaciti i iz sigurnosnog i pravosudnog sektora, da nemaju nikakav uticaj niti pristup i da prvo oni budu procesuirani, dakle prvo se obračunati s tim političkim elitama, a kod nas pravosuđe zbog takvog uticaja bježi od politike štiti politiku i trenira pravdu na običnim građanima”, ocjenjuje ministar Dragan Mektić.

Mektić je istakao da je o sprezi politike i pravosuđa poznato i u javnosti.

“Kod nas se manje više zna koji tužitelj štiti koju političku opciju i zapošljava svoju rodbinu i prijatelje. To je poznato javnosti… Dogurali smo do toga da sada u Tužilaštvu BiH imamo primljene ljude koji su završili ove privatne fakultete za koje se sada ispostavlja da su prodavali diplome”.

Mektić je komentarišući put BiH u NATO kazao da treba gledati šta je u interesu naroda u Republici Srpskoj i BiH, a ne šta je u interesu Milorada Dodika.

“Znači 2009. godine kada je Milorad Dodik bio raspoložen da mi idemo u NATO, onda mi svi treba da govorimo NATO, NATO. Onda onog momenta kada kaže mi želimo ostati neutralni, mi treba da ostanemo neutralni…. Šta ćemo nakon šest mjeseci ili godinu dana kada Dodik opet promijeni neku odluku i bude to gurao u nekom smjeru. Ja nisam za to da građani u Republici Srpskoj ili u Bosni i Hercegovini zavise isključivo od trenutnog raspoloženja ili interesa Milorada Dodika. Moramo gledati šta je dugoročno u interesu naroda i u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i rukovoditi se time. Mi smo mali narodi i ovdje dolazi do preslagivanja raznih uticaja i moramo gledati koji je naš interes i kako ćemo ostati i opstati”, rekao je ministar sigurnosti BiH.