Press konferencija
391

Mektić: Čović je insistirao na postavljanju ljudi u OSA-i, a HDZ je blokirao ulazak u Transportnu zajednicu

Piše: Er. M.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić održao je konferenciju za medije na kojoj je kazao kako je Dragan Čović insistirao na postavljanju određenih osoba u OSA-i te da je HDZ blokirao na telefonskoj sjednici ulazak BiH u Transportnu zajednicu.

Mektić je rekao kako je želio odgovoriti na više stvari koje se tiču sektora sigurnosti i pokušaja RTRS-a da ga diskredituju.

On je podsjetio da je Boris Grujić, nakadašnji uposlenik lokalne BEL televizije u Banjoj Luci, jučer izjavio da je urednik Informativnog programa RTRS-a Siniša Mihailović tražio od Gorana Suvare da diskredituje opoziciju.

Mektić je rekao da je Mihailović u više navrata donosio novac Suvari da diskredituje i kompromituje opoziciju u entitetu RS. On se pita kako je moguće da urednik RTRS-a odlazi kod osobe za kojom je raspisana crvena Interpolova potjernica i daje joj 70.000 eura.

Ministar sigurnosti BiH rekao je kako RTRS nema nikakve veze s profesionalizmom, ističući da on Suvaru nikada u životu nije vidio. Istakao je da RTRS ruši kredibilitet Borisa Grujića protiv kojeg je podnesena anonimna prijava zbog prijetnji RTRS-u nakon što je najavio konferenciju za medije.

On se pita za koga RTRS misli da su toliki retardi u ovoj državi i kaže da njihova politika nije svojstvena ni diktatorima, već je pravljenje budala od naroda. Poručio je da na ovom neće stati i da će se rasvijetliti kriminal težak 70.000 eura.

Kako kaže, Grujić će danas podnijeti krivičnu prijavu dodajući da su lopovluk, kukavičluk i patološka mržnja RTRS-a izašli na vidjelo. Ministar sigurnosti je kazao da se danima vrti informacija kako je izvjesni Adnan Dlakić, pripadnik odreda El Mudžahid, Mektićev savjetnik.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

On je podsjetio na izjave Dževada Galijaševića, kojeg je nazvao ekspertom za glupost, koji je rekao da je Dlakić glavni Mektićev strateg, a preko kojeg se štiti terorizam i napada RS. Kako kaže, Adnan Dlakić je za vrijeme rata imao 10 godina, a RTRS i Dževad Galijašević su ga pomiješali s drugim Adnanom Dlakićem.

"Kako ih nije sramota i kako sada da isprave ljagu koju su nanijeli tom čovjeku i njegovoj porodici? Oni se neće izviniti zbog patološke mržnje", rekao je Mektić.

Mektić je rekao da je Galijašević znao za zločine nad Srbima koje je počinila maglajska brigada i da se nikada nije oglasio o zločinama u logoru u Gostovićima.

Osvrnuo se i na izjave šefa Kluba zastupnika SNSD-a Staše Košarca za kojeg je kazao da mu se nakon sastanka u Mostaru ispred imena može dodati slovo "U" (Ustaša).

Pozvao je Dodika da kaže koliko je miliona maraka kredita digla njegova porodica i zašto ne vraćaju kredite. On je kazao da zna zbog čega političari napadaju OSA-u ističući da je Čović rekao da insistira na postavljanju određene osobe za šefa mostarskog ureda Obavještajno-sigurnosne agencije BiH.

Što se tiče Transportne zajednice, on je rekao da je na telefonskoj sjednici on glasao za Transportnu zajednicu i da su HDZ-ovi ministri glasali protiv zbog toga što štite Dodika.

"HDZ je oborio sporazum na telefonskoj sjednici. Neka se međunarodna zajednica obrati njima", rekao je Mektić.

On je kazao da će predložiti SDS-u da se konsultuju s HDZ-om 1990 i da na taj način štite interese Hrvata, isto kao što se HDZ konsultuje s SNSD-om.

Mektić je kazao da SDS treba sjesti s Bošnjacima i definisati interese, odnosno napraviti historijsko pomirenje i uspostaviti sistem koji će ljudima omogućiti život u BiH.

Optužio je v. d. glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanu Tadić da radi u interesu koalicije, kako kaže, "Za dom spremni". Ističe da je trenutno mafija u BiH jača od države.

Kako kaže, Gordana Tadić otvorila je istragu protiv glavne tužiteljice Tužilaštva KS Dalide Burzić na osnovu određenih pisanja te je to uradila jer je vidi kao konkurenciju. On je istakao da bi za njega jedino Burzić ispunila kriterije za ulogu glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.