{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mektić: Broj nezakonitih migranata u BiH povećan 100 posto

F
28.7.2012. u 10:00
0
17
Mektić: Broj nezakonitih migranata u BiH povećan 100 posto
0
Mektić: Broj nezakonitih migranata u BiH povećan 100 posto
Dragan Mektić
Trenutni problemi s kojima se Bosna i Hercegovina suočava su nezakonite migracije, jer je u prvih šest mjeseci ove godine u odnosu isti period prošle godine broj nezakonitih migranata povećan za preko sto posto, rekao je u razgovoru za Fenu Dragan Mektić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.
"Bosna i Hercegovina je uglavnom opterećena nezakonitim migrantima s afroazijskog područja, a to je Afganistan, Irak, Somalija, Sudan i Nigerija. Dakle, dolazi do značajnog porasta priliva nezakonitih migranata, koji BiH u najvećem dijelu koriste kao zemlju tranzita prema Zapadnoj Evropi“, kaže Mektić.

Složenost ovog problema, kako je istaknuo, pokazuje podatak da "sada u Srbiji ima 10.000 nezakonitih migranata, koji svakodnevno pokušavaju ući u Bosnu i Hercegovinu".

Zbog toga ovaj problem treba rješavati i na regionalnom nivou, gdje trebamo, kaže, sa Srbijom, Hrvatskom, Makedonijom, Albanijom, Crnom Gorom tražiti zajedničke mehanizme rješenja ovog problema.

Mišljenja je da s jedne strane migracije za državu mogu biti veoma korisne u smislu dolaska kapitala i stranaca s određenim projektima, a s druge strane kao nezakonite migracije mogu predstavljati problem za sigurnost države.

Upravo to treba da se uskladi, jer Strategija u oblasti migracija i azila te Akcioni plan za period 2012-2015. godinu, koji su nedavno predstavljeni u Sarajevu, kaže, utvrđuju kakve migracije država treba, pa je Službi za poslove sa strancima BiH i drugim nadležnim agencijama koje rade operativne poslove znatno lakše da s državnom politikom provode takve migracije.

Sa stanovišta ukupnih migracija Bosne i Hercegovine smatra da je veoma značajan ovaj dokument, koji „sigurno doprinosi jednoj uređenijoj politici upravljanja migracijama, a ne da se migracije nama dešavaju“.

S obzirom na ozbiljnost problema s nezakonitim migrantima zaključio da nadležne institucije moraju brzo i efikasno djelovati iz nekoliko razloga.

"Prvo da Bosnu i Hercegovinu u bezbjednosnom smislu zaštitimo od toga da ne budemo zemlja olakog tranzita prema Zapadnoj Evropi, jer želimo integraciju u Evropsku uniju, kao i da budemo dio jednog šireg bezbjednosnog sistema“, kazao je direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Pritom je, istaknuo je, važno da budemo što bolje efikasni, jer se radi o skupim poslovima, zbog čega se u oblasti migracija trebaju koliko god je to moguće smanjiti troškovi države.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: