BiH
86

Mehmedu Mujiću dodijeljena Zlatna plaketa Svjetske organizacije Roma

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Predsjednik Svjetske organizacije Roma Jovan Damjanović dodijelio je danas Mehmedu Mujiću, predsjedniku Udruženja Evropski put Roma iz Tuzle, Zlatnu plaketu za doprinos u borbi za romska pitanja u Tuzlanskom kantonu i Bosni i Hercegovini.

"Dodijeljeno priznanje mi samo daje elan i snagu da nastavim svoju borbu za bolji životni standard Roma. Mnogo toga sam sa svojim saradnicima uradio u proteklom periodu na planu izgradnje stambenih jedinica, obrazovanja i stipendiranja romske populacije. Pred nama je još posla i izazova, a pozivam sve relevantne institucije da rješavaju vitalne probleme građana, a samim tim i romske populacije", kaže Mehmed Mujić, koji je istaknuo kako priznaje dobija u ime romskih udruženja iz 29 zemalja svijeta i sa tri kontinenta.

U Tuzli je danas održan i okrugli stol o temi "Položaj Roma u BiH", razgovarano je i sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem.

Delegacija Svjetske organizacije Roma u sastavu Jovan Damjanović (predsjednik), Bajram Haliti (generalni sekretar) i Zlatomir Jovanović sutra će se u Predsjedništvu BiH sastati sa predsjedavajućim Mladenom Ivanićem, te članovima Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem.

"Razgovarat ćemo o izmjenama Izbornog zakona BiH kako bi i Romi imali pravo da se kandiduju i budu birani. Također, razgovarat ćemo i o razvojnim programima i načinima pomoći romskoj populaciji u njihovoj integraciji u bh. društvo", kaže Mujić.