Državni zastupnik
29

Mehmedović: SDA treba promjene, djelovanje u opoziciji je dobar predah

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine Šemsudin Mehmedović je emisiji Jutro za sve u programu BHRT-a komentarisao trenutnu političku situaciju u BiH, uključujući i budućnost njegove stranke.

Mehmedović je kazao kako je novoformirana vlast pred velikim izazovima te istakao da su stranke "trojke" previše popustljive prema HDZ-u i SNSD-u.

"SDA kao što je poznato široj javnosti je trenutno opozicija na oba nivoa, kako na državnom tako i na federalnom i ona se u skladu s tim ponaša. Naravno ovo je predah koji je dobro došao SDA ukoliko ga aktuleno rukovodstvo bude znalo iskoristiti, odnosno ukoliko se iskoristi da se SDA demokratizira", kazao je Mehmedović.

Dodao je da kako je ključno da se SDA ojača i kadrovski osvježi za predstojeće izazove.

"Na jedan prirodan način da se obezbjede izbori u SDA i da tako osvježena i kadrovski ojačana preuzme odgovornost kao opozicija i da već na narednim rezultatima polučimo najbolje rezultate. Ključno je u ovom momentu da se vrati demokratski kapacitet SDA, da se vrati izvornoj ideji i da se unutarstranački odnosi poslože spram posla zbog kojeg je i osnovana stranka", poručio je Mehmedović.

Istakao je da je nužno da se SDA udalji od onih negativnosti koje su u posljednjem periodu potresale stranku.

"Nužan je stepen odgovornosti naših kadrova da budu socijalno osjetljiviji, da se ograde od svih negativnosti koje su potresale SDA dok je ova stranka bila vlast zadnjih godina. Zbog toga smatram da je ključno da se organizuje kongres na jedan demokratski način. Ko će biti na čelu. neću reći da je nevažno ali je manje važno", rekao je Mehmedović.

Na pitanje da li se planira kandidirati za predsjednika SDA Mehmedović nije htio izričito odgovoriti no nije isključio tu mogućnost.

"U statutu SDA ne postoji mogućnost da se lično bilo ko kandiduje, postoji procedura kako se radi. Ohrabrujem sve naše predsjednike općinskih i kantonalnih odbora da se kandiduju, da pokazuju stepen hrabrosti prema SDA ali i prema BiH", kazao je Mehmedović.

Na pitanje da li Izetbegovići trebaju SDA i BiH Mehmedović je kazao da je to na kongresu ali da se promjene moraju desiti.

"SDA treba Bosni i Hercegovini pogotovo nakon ovih loših iskustava sa formiranjem vlasti jer očigledno da nema ko ozbiljnije preuzeti sve to. Da li Izetbegovići trebaju to treba da odredi kongres, ne mogu to prejudicirati, ali SDA trebaju promjene", zaključio je Mehmedović