Državni zastupnik
396

Mehmedović objavio podatke o nacionalnoj zastupljenosti u institucijama BiH: Bošnjaci su majorizirani

V. K.
Foto: Klix.ba
Zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović (SDA) organizovao je konferenciju za medije na kojoj je govorio o nacionalnoj zastupljenosti u institucijama BiH.

Kako je naveo, krajem januara je zatražio od 75 državnih organa da dostave podatke o nacionalnoj zastupljenosti u državnim institucijama te je poručio kako je detaljna analiza pokazala nekoliko stvari:

"Podaci su poražavajući po pitanju nacionalne zastupljenosti Bošnjaka u institucijama BiH. Čista su neistina i izmišljotina tvdnje koje dolaze od pojedinih zastupnika Evropskog parlamenta, zvaničnih institucija Hrvatske i domaćeg HDZ-a, da su Hrvati majorizirani i neravnopravni u BiH. Također, nisu istiniti ni navodi zvaničnika iz Srbije i RS-a da su Srbi ugroženi unitarizacijom koju provode Bošnjaci", rekao je Mehmedović.

Naglasio je kako se iz podataka može iščitati da su zapravo Bošnjaci neravnopravni u institucijama.

"Oni koji su neravnopravni, majorizirani i ugroženi kada je riječ o predstavljanju na nivou države su Bošnjaci. Ima ih 783 manje nego što zakon potpisuje i u debalansu su u 58 od 71 institucija. Ponavljam, skoro 800 Bošnjaka manje!", rekao je zastupnik.

Naglasio je kako je najvažnije načelo u radu državne službe načelo zakonitosti, koje podrazumijeva da sve institucije svoje poslove moraju obavljati u skladu sa zakonom.

"Prema popisu ih 2013. godine, u BiH živi 50,11 posto Bošnjaka, 30,78 posto Srba, 15,43 posto Hrvata i 3,68 posto Ostalih. Samo vas podsjećam da je i visoki predstavnik Schmidt, mijenjajući Ustav Federacije na dan izbora, koristio popis iz 2013. godine", naveo je.

Bošnjaci u debelom minusu

Komentirajući da u institucijama fali skoro 800 Bošnjaka, Mehmedović je naglasio kako je istovremeno zaposleno 423 Srba i 478 Hrvata više od broja koji im pripada zakonu.

"Svak četvrti Hrvat u institucijama BiH je zaposlen na poziciji koja pripada Bošnjacima. Pripadnika Ostalih je manje na 106 pozicija od broja koji im pripada popisu", ističe Mehmedović.

Također, naveo je institucije u kojima su Bošnjaci u debalansu.

Šemsudin Mehmedović (Foto: I. L./Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović (Foto: I. L./Klix.ba)

"U Upravi za indirektno oporezivanje, koju godinama vodi Miro Džakula, Bošnjaka je manje na 202 pozicije. U Graničnoj policiji, na čijem čelu su godinama bili Zoran Galić i Vinko Dumančić, manje ih je na 167 pozicija. U SIPA-i je 56 Bošnjaka manje. U Službi za zajedničke poslove institucija BiH 39 manje itd.", poručio je Mehmedović.

Majorizacija u institucijama u Mostaru i RS-u

U svom osvrtu, Mehmedović je rekao kako su Bošnjaci potpuno majorizirani u institucijama čije je sjedište u mostaru.

"U Institutu za intelektualno vlasništvo od 42 zaposlena, samo je deset Bošnjaka. Osim toga, Bošnjaci su u debalansu i u Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Agenciji za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agenciji za sigurnost hrane, Centru za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja te Instituciji ombudsmena za zaštitu potrošača. Tu je čak 62 posto Hrvata", naglašava Mehmedović.

S druge strane, u skoro svim državnim institucijama sa sjedištem u RS-u, Srba je najviše i to na 293 pozicije više od broja koji im pripada te je naglasio kako je Bošnjaka puno manje i u minusu su od 330 od pripadajućeg broja.

Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba

"Zanimljivo je i da je Hrvata više, i to 121 zaposleni više. U Direkciji za civilno zrakoplovstvo zaposleno je 46 osoba, a samo je 9 Bošnjaka. U Institutu za standardizaciju od 34 zaposlenih, 20 je Srba, a samo sedam Bošnjaka. U Agenciji za nadzor nad tržištem BiH - od ukupno 18 zaposlenih samo su četiri Bošnjaci. U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva ukupno je zaposleno 90 osoba i to 43 Srbina i 37 Bošnjaka", pojašnjava.

Zastupnik je naglasio kako je porazno da je ista situacija i u institucijama i sa sjedištem u Sarajevu.

"U Uredu za zaštitu bilja ukupno je 26 zaposlenih. Samo pet Bošnjaka i 18 Srba. U Uredu za veterinarstvo od 65 zaposlenih, 34 su Srbi, a samo 19 Bošnjaci. U Ministarstvu finansija od 151 zaposlenih 65 su Srbi, a 52 je Bošnjaka. U Fondu za povratak od 14 zaposlenih osam je Srba i samo četiri Bošnjaka", ističe Mehmedović.

Naglasio je i kako se ovim pitanjem niko nije bavio na detaljan način.

"Pozivam na odgovornost sve pojedince u sistemu koji su svojim radnjama prekršili zakone BiH. Najodgovornija je Agencija za državnu službu i njen direktor Neven Akšamija koji je na toj poziciji od 2009. godine. Agencija je morala posjedovati podatke o državnim službenicima za svaku instituciju na nivou BiH", rekao je Mehmedović.

Također, poručio je kako neće djelovati samo politički već i pravno.

"Budite sigurni. Ovo je samo početak. Neću se umoriti. Tražit ću ponovo da Parlamentarna skupština zauzme stav i da obaveže sve državne institucije da poštuju zakon i da svaka tri mjeseca dostavljaju izvještaj o nacionalnoj zastupljenosti zaposlenih", zaključio je Mehmedović.

Podatke o svim institucijama o kojima je govorio Mehmedović možete pogledati u fotogaleriji.