{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mehmedović o Zubcu: Nezavisni odbor PS BiH će biti pozvan na odgovornost

Piše: E. F./Klix.ba
8.6.2015. u 22:11
25
61
Mehmedović o Zubcu: Nezavisni odbor PS BiH će biti pozvan na odgovornost
25
Mehmedović o Zubcu: Nezavisni odbor PS BiH će biti pozvan na odgovornost
Šemsudin Mehmedović (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iako je prvostepenom presudom osuđen na jednogodišnju uvjetnu kaznu zbog nesavjesnog rada u službi te mu prijeti nova optužnica Tužilaštva BiH, Goran Zubac i dalje neometano obavlja funkciju direktora najvažnije policijske agencije u BiH.
Prvi čovjek SIPA-e, sudeći po svim relevantnim propisima o policijskim službenicima, trebao je biti smijenjen i suspendovan već sa pokretanjem istrage protiv njega. No, to se nije desilo čak ni onda kada mu je izrečena presuda.

Smjenu Zubca trebao bi provesti Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH koje ima takva ovlasti. Međutim, na posljednjem njihovom zasjedanju iako je ova tačka usvojena na dnevnom redu, saglasnosti za predlaganje suspenzije i smjene Zubca Vijeću ministara BiH nije bilo.

Zubac kao poluga SNSD-aKako se čini, zapravo u redovima odbora koji bi trebao zastupati interese građana naše zemlje preovladava jak politički uticaj koji drži Zubca na poziciji na kojoj se sada nalazi. Ovog je mišljenja Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH.

"Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH postao je politička institucija a ne institucija koja radi neovisno od političkog uticaja i koja treba da analizira rad i direktora SIPA- e i smjenjuje ga ukoliko bude potrebe za tim. Zbog toga danas imamo za direktora SIPA-e čovjeka koji nema slobodu pristupa informacijama strogo povjerljive prirode. Kako on onda uopće može obnašati tu dužnost? Očigledno je da samo politika drži Zubca na poziciji direktora kako bi mogao da bude snažna politička poluga u obračunu sa političkim neistomišljenicima", kazao je Mehmedović.

Upravo zbog toga Nezavisni odbor koji odgovara Parlamentu BiH bit će pozvan na odgovornost.

"Već su pokrenute neke inicijative i ja očekujem da se već na sjednici koja je zakazana za srijedu na dnevnom redu Predstavničkog doma nađe inicijativa kojom će se tražiti odgovornost Nezavisnog odbora zbog njegovog ponašanja prema građanima BiH", kazao je Mehmedović.

Da li će Mektić pokrenuti smjenu Zubca?Inače, smjena Zubca moguća je i ukoliko komisija za žalbe koje je formiralo Vijeće ministara, a kojoj se Zubac žalio zbog činjenice da mu je onemogućen pristup tajnim podacima, odbije njegovu žalbu. Tako postaje višak po automatizmu.

Također, njegova smjena može biti predložena već sutra i to na inicijstivu Ministarstva sigurnosti BiH. Ono bi takav prijedlog moglo direktno uputiti Vijeću ministara BiH.

No, Mehmedović kaže da iako je moguće nije baš realno nešto takvo očekivati.

"Sve je stvar potkusurivanja između političkih lidera u BiH. Goran Zubac je istureni igrač političkih lidera i on će biti smijenjen samo ukoliko oni nađu zajedničke dodirne tačke u tome", pojasnio je Mehmedović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: