BiH
14

Mehmedić pozvao "eksperte" iz "Dosta" da se uključe u rješavanje problema

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Stranka za BiH (SBiH) dijeli zabrinutost građana Kantona Sarajevo (KS) u vezi s ukupnim stanjem sigurnosti na području ovog kantona.

Član Predsjedništva SBiH i zastupnik u Skupštini KS-a Besim Mehmedić istaknuo je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da posljednja dešavanja, uključujući i mučko ubistvo Harisa Žige, moraju biti upozorenje aktuelnoj vlasti da se konačno okrenu rješavanju pitanja iz domena općeg društvenog interesa i brizi za građane, umjesto da insistiraju na zadovoljenju uskih stranačkih interesa.

Po njegovim riječima, kantonalni premijer i ministar unutarnjih poslova trebaju da shvate da su mirni protesti građana signal da se sigurnost Kantona ne može svoditi na skupštinske tematske sjednice, konferencije ili pokušaje objašnjenja, te da predstavnici vlasti trebaju da se okrenu realizaciji predizbornih obećanja.

SBiH smatra "da je stanje u pogledu sigurnosti u KS-u, između ostalog, produkt i političkih trvenja i uplitanja politike u operativni rad policije", te da se neophodno vratiti na kolosijek koji vodi ka višem stepenu sigurnosti građana.

Za ovu stranku indikativna je šutnja nevladinog sektora te pozivaju "eksperte" iz pokreta "Dosta" da se uključe u rješavanje novonastale situacije, kao što su to ranije činili.

U tom kontekstu, zastupnica u Skupštini KS-a i članica GOSBiH Fikreta Mulaosmanović, naglasila je potrebu za aktivnijim pristupom kada je u pitanju borba protiv maloljetničkog prijestupništva.

Pozvala je predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na sistemski pristup u rješavanju pitanja maloljetničke delinkvencije te intenzivniji angažman na otklanjanju uzroka ove pojave.

U osvrtu na aktuelnu političku situaciju u BiH, generalni sekretar SBiH Salem Halilović ponovio je stav da ova stranka ne može biti zadovoljna prijedlogom budžeta institucija BiH, a koji će se, s obzirom na dogovoreni fiskalni okvir, u naredne tri godine kretati u iznosu od oko 950 miliona KM.

"To je poražavajuće za državu koja ozbiljno misli da ide ka evropskim integracijama i da ispunjava postavljene uslove", kazao je Halilović, podsjećajući na izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika u kojoj on slavodobitno zaključuje da fiskalni okvir i budžet BiH bivaju manji, a da budžeti entiteta rastu, uz opasku "što je manji budžet BiH to je manje i same države BiH".

Iz SBiH navode da se aktuelna vlast potrudila da izvrši svojevrsni udar na povratnike u RS-u, dovodeći to u vezu s donošenjem zakona o popisu stanovništva i državnoj pomoći, te skromnim izdvajanjima za proces povratka.

Sve je dovelo do toga da se uvjetovanjem usvajanjem ili nesusvajanjem budžeta rješava političko pitanje izbora u Srebrenici, upozoravaju iz SBiH, uz uvjerenje da će se to pitanje riješiti na poltičkom planu u narednih 15-ak dana i da će građani u tom gradu glasati na način kako je to bilo u 2008. godini.

Istovremeno, SBiH očekuje da će takvo rješenje za Srebrenicu podržati visoki predstavnik, Vijeće za implementaciju mira (PIC) i američka administracija, s obzirom na osjetljivost tog pitanja, kao i dešavanja i simboliku koji se vežu za taj grad.