Godišnjica ZOI-a
0

Mehmedić i Behmen primili skijaškog asa Juru Franka

FENA
Povodom obilježavanja 26. godišnjice od održavanja XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić primio je danas Juru Franka, osvajača srebrene medalje u veleslalomu 1984.

Franko je, prisjećajući se 14. februara 1984., istakao da ovaj datum smatra drugim rođendanom i da svoj život od tada dijeli na život prije i život poslije Sarajeva.

Frankova posjeta Sarajevu ima i humanitarni karakter, a ogleda se u podršci djeci - takmičarima koja će učestvovati na međunarodnom takmičenju "Djeca za mir u svijetu" koje će biti održano na Bjelašnici 6. i 7. februara u disciplinama slalom i veleslalom.

Prijemu su prisustvovali i pomoćnik ministra za sport u KS-a Miralem Zubović, te generalni sekretar Skijaškog saveza BiH Zlatko Hrnjić koji je Mehmedića upoznao i o planovima za budući angažman Jure Franka na izradi i promociji strategije razvoja skijaškog sporta u BiH te lobiranju i zastupanju Sarajeva na međunarodnom planu.

Osvajača srebrne medalje na ZOI u Sarajevu danas je primio i gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen sa zamjenicima Miroslavom Živanovićem i Igorom Kamočajijem.

Prijemu su prisustvovali Nedžad Ajnadžić, direktor OC ZOI'84. Sarajevo i Zlatko Hrnić, predsjednik Skijaškog saveza FBiH.

"Prednost Sarajeva u odnosu na druge gradove su iskustvo u organizaciji olimpijade i izvrsni uvjeti, pogotovo na Bjelašnici, na kojoj kao nigdje drugdje u svijetu, možete u jednom danu organizirati sva takmičenja u skijaškim disciplinama. Uz kvalitetnu strategiju i kontinuiranost u radu, korak po korak, moguće je dostići mjesto u međunarodnim organizacijama kako bi dobili organizaciju utrka evropskog i svjetskog kupa", istaknuo je Franko.

Dodao je da podržava inicijative OC ZOI'84. Sarajevo i Skijaškog saveza FBiH jer vjeruje da je u sportu velika snaga međunarodne komunikacije i međunarodne promocije.

U narednom periodu predstoje razgovori između ovog izuzetnog sportiste i OC ZOI '84. o osnivanju olimpijske akademije na Bjelašnici te o tome da Franko sa svojim timom bude mentor u razvoju ZOI '84.

Behmen je zahvalio ovom sportskom velikanu i istinskom prijatelju na humanitarnoj podršci djeci Sarajeva te pozdravio njegove inicijative i želju koju iskazuje kako bi Sarajevu vratili duh olimpizma.