Tužilaštvo BiH
6

Mehmed Tutmić osuđen na 4 godine zatvora zbog pridruživanja IDIL-u

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon izrečene pravomoćne presude kojom je Mehmed Tutmić osuđen na 4 godine zatvora, zbog pripadnosti organiziranoj terorističkoj grupi i učestvovanjana stranim ratištima Sirije i Iraka, broj pravomoćno osuđenih državljana BiH za odlaske na strana ratišta i pridruživanje strukturama tzv. IDIL-a, dostigao je 23 osuđene osobe. Oslobađajućih presuda nije bilo.

"Tužilaštvo BiH zadovoljno je pravomoćnom i potvrđenom osuđujućom presudom za optuženog Tutmić Mehmeda, koji je za kaznena djela u svezi sa terorizmom i terorističkim aktivnostima, osuđen na 4 godine zatvora", saopćeno je.

Ovom presudom, u protekle 3 godine, ukupno 23 osobe pravomoćno su osuđene za krivična djela u vezi s odlascima na strana ratišta Sirije i Iraka i pridruživanje strukturama tzv. IDIL-a. Niti jedan optuženik, protiv kojeg je optužnicu podiglo Tužitelaštvo BiH nije oslobođen krivnje, što ukazuje na kvalitet rada i temeljit i profesionalan rad Tužiteljstva BiH i partnerskih agencija.

Ovaj podatak značajan je i sa aspekta prevencije, jer pokazuje da će osobe koje se odluče za počinjenje navedenih krivičnih djela, biti otkrivene i procesuirane, kao i da policijske, sigurnosne i pravosudne institucije BiH imaju kapacitete da se suprotstave terorizmu.

Za odlaske na strana ratišta i povezana krivična djela, izrečene su pravomoćne kazne u ukupnom trajanju od oko 50 godina zatvora.

U odnosu na broj predmeta, pravosuđe Bosne i Hercegovine, najefikasnije je u regionu, kada je u pitanju otkrivanje i procesuiranje krivičnih djela koja imaju veze sa terorizmom i značajan je partner u okviru globalne borbe protiv terorizma i terorističkih aktivnosti, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.