BiH
6

Mehmed Širanović: Sina su mi brutalno pretukli, nisu mu dozvolili lječničku pomoć do ponoći

Piše: D. Brkić
Mehmed Širanović, otac osnivača Facebook grupe "50.000 ljudi na ulice za bolje sutra" i neformalne grupe građana "Udar" Aldina Širanovića, tvrdi kako su pripadnici MUP-a Tuzlanskog kantona pretukli njegovog sina.
Aldin Širanović na protestima ispred zgrade Vlade TK (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Aldin Širanović na protestima ispred zgrade Vlade TK (Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)

Većina uhapšenih demonstranata nakon nereda ispred Vlade TK pušteni su iz pritvorskih jednica MUP-a TK, dok je u Širanović zadržan u pritvoru.

Sakib Kopić, predstavnik dioničara Polihema, rekao je za Klix.ba kako je u pritvoru vidio Širanovića koji je, prema njegovim riječima, brutalno pretučen.

Aldinov otac Mehmed nam je rekao kako nije uspio stupiti u kontakt sa sinom, te da je zbog toga angažovao advokata Ismeta Beganovića.

"Mom sinu, koji je dobio najviše udaraca, tek u srijedu oko ponoći omogućen je ljekarski pregled. Na UKC Tuzla i u Dom zdravlja vodili su uhapšene sa lakšim povredama, dok su mog sina držali krvavog u pritvoru“, kaže za Klix.ba Mehmed Širanović.

Premijer TK Sead Čaušević u nekoliko navrata je istakao kako jučerašnju protesti imaju političku pozadinu u dijelu koji se odnosi na okupljanje neformalne grupe građana.

"Kakva politička pozadina? Nema ovdje nikakve politike. Moj sin i njegova supruga moraju od nečega hraniti svoje petogodišnje djete, a ni jedno od njih nije zaposleno. Ono je bio vapaj gladnih ljudi, a Čauševiću ću reći kako moj sin nije član ni jedne političke partije i da je dijete ratnog vojnog invalida koji je dao dio sebe u odbrani ove države", kroz suze priča Mehmed Širanović.

Širanović navodi kako je i on jučer bio ispred Vlade TK kako bi na oku imao svoju djecu. U jednom trenutku čuo je policijsku naredbu "udri bagru".

"Krenuli su nasumično da tuku narod. Mog sina su uhvatili u blizini Omege, istukli, a onda ga krvavog vukli ka autu. Na tom putu su ga još udarali palicama. Imaju snimci koji su postavljeni na internet, a njegovog petogodišnjeg sina moram voditi na Gradinu, jer je dijete na televiziji vidjelo kako mu tuku oca i kako mu je otac krvav. Dijete je u strahu i plače", rekao je Mehmed Širanović, potom zajecao, a onda nam rekao "izvinite, ne mogu više razgovarati" i spustio telefonsku slušalicu.

Novi protesti ispred Vlade TK zakazani su danas u podne, a policijske snage su cijelu noć i jutro obezbjeđivale prilaze zgradi izvršne vlasti u TK.