BiH
0

Megalitni krug na lokalitetu arheološko-turističkog parka u Visokom

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Fondacija "Arheološki park: Bosanska piramida Sunca" danas je u Visokom, na lokalitetu arheološko-turističkog parka Ravne dva, otvorila megalitni krug koji je poklon slovenačkog kipara i ambasadora UNESCO-a Marka Pogačnika.

Osnivač Fondacije Semir Osmanagić novinarima je kazao da je ovo jedinstven park, ne samo u Bosni i Hercegovini nego u jugoistočnoj Evropi.

Park, koji je otvoren u junu ove godine, po njegovim riječima, obogaćen je brojnim kulturnim, umjetničkim i energetskim sadržajem, a nakon čega je uslijedilo postavljanje različitih instalacija.

Foto: FENA
Foto: FENA

"Centralna instalacija je megalitni krug, koji je poklon iz Republike Slovenije. Marko Pogačnik je odlučio da donira kamenu instalaciju koja se sastoji od 24 megalita. Uspio je okupiti 14 kipara iz šest zemalja, pa je instalacija rezultat međunarodnog rada", istakao je Osmanagić.

Kaže da će ovo mjesto biti mjesto susreta i druženja ljudi.

Pogačnik je kazao da je rad dio njegovog nastojanja da umjetnost nađe ulogu u svakodnevnom životu.

Foto: FENA
Foto: FENA

Naveo je da je s projektom izrade megalitnih krugova počeo prije deset godina i da su postavljeni na brojnim mjestima širom svijeta.

"Cilj nam je uspostaviti kontakt sa zemljom kao našim partnerom na ovoj planeti, zato smo došli i ovamo", rekao je Pogačnik.

Naglašava da će megalitni krug "probuditi prostor, i poslati poruku da umjetnost i nauka mogu sarađivati".