Pažnja prema komšiji
131

Medžlis IZ Kladanj priredio večeru za pripadnike drugih konfesija povodom Nove hidžretske godine

Klix.ba
Foto: Džemal Hatamleh
Večera u mektebu Hadim Ali-pašine džamije (Foto: Džemal Hatamleh)
Medžlis Islamske zajednice Kladanj organizirao je večeras, povodom 1439. hidžretske godine, večeru u mektebu Hadim Ali-pašine džamije na kojoj je okupio pripadnike drugih vjera kako bi pokazao pažnju prema komšijama uz poruku da "biti druge vjere ne znači biti uskraćen za pažnju".

Večeri je prisustvovao i glavni imam Medžlisa Kladanj Asim ef. Esmić te načelnik općine Kladanj Jusuf Ćavkunović. Kako su istakli, bogatstvo BiH se ogleda u činjenici da na našem prostoru već stoljećima komšije njeguju dobre odnose.

Efendija Esmić je kazao kako je večerašnjim okupljanjem pripadnika druge vjere Medžlis IZ Kladanj želio svojim komšijama drugih nacionalnosti podijeliti blagodati nove hidžretske godine.

"Komšija u islamu uživa poseban status. Islam potiče muslimane da svoje komšije tretiraju na obazriv način koji odražava istinski duh islama. Taj duh ogleda se u visokom stepenu tolerancije i pažnje, posebno prema pripadnicima drugih vjera. Nema razlike između komšije muslimana i nemuslimana. Aiša, majka vjernika, kaže da je jednom prilikom pitala Poslanika: 'Allahov Poslaniče, imam dvojicu komšija. Kojem ću odnijeti poklon?', na što joj je Poslanik odgovorio: 'Onome čija su ti vrata bliža', a da pri tome nije spominjao vjeru", ispričao je ef. Esmić.

On je dalje pojasnio kako je 1439. godina prošlo od dolaska Poslanika Muhammeda u Medinu i uspostavljanja prve muslimanske zajednice i države uopće. Tada je donesen i prvi Medinski Ustav koji, kako kaže ef. Esmić, već 14 vijekova upućuje istinske vjernike i muslimane kako da se ophode međusobno, ali i sa svojim komšijama drugih nacionalnosti.

"Medinskim ustavom naš Poslanik s.a.v.s. donio je demokratsko i mirno uređenje kakvo ranije nije viđeno na Arapskom poluotoku, i to u urbanoj zajednici čiji su članovi bili različite rasne, religijske i plemenske pripadnosti", pojasnio je ef. Esmić.