|

Medvjedi i vukovi se sve više pojavljuju u blizini kuća na Kupresu

Medvjedi i vukovi se sve više pojavljuju u blizini kuća na Kupresu
2
F
FENA
14.10.2019. u 12:56
44
komentara
2

dijeljenja
Medvjedi i vukovi se sve više pojavljuju u blizini kuća na Kupresu Ilustracija
Nakon medvjeda koji su prošle sedmice uništavali pčelinjake po općini Kupres, stanovnici nekih sela u toj općini upozoravaju i na sve učestaliju pojavu vukova u blizini porodičnih kuća.
Tako članovi porodice Cvijanović navode da se u kupreškom naselju Olovo u junu ove godine medvjed dva puta pojavio blizini kuća, a u zadnjih sedam dana vuk je oko porodičnih kuća viđen nekoliko puta usred dana.

"Mislimo da se radi o dva različita vuka, s tim da je jedan od njih viđen prošle sedmice kada se šetao po selu, a danas ponovno na cesti kada ga je udarilo vozilo, ali je vuk bez većih povreda pobjegao iznad ceste", kazali su iz porodice Cvijanović.

Također i oni, kao i kupreški pčelari, apeliraju na nadležne institucije da nekako riješe ovaj problem zbog opasnosti za stanovništvo i djecu koja pješke idu u školu.

Naime, prošle sedmice na području Kupresa medvjedi su sljedeći instinkte za hranom sve češće silazili u selo te uništavali na desetine pčelinjaka.

Medvjed se, kažu kupreški stanovnici, udomaćio na području općine, a već je posjetio pet pčelinjaka koji se nalaze nedaleko od porodičnih kuća te uništavajući košnice i pčelinje zajednice pričinio veliku štetu, a pčelari su nemoćni jer se radi o zaštićenoj životinji i ne znaju kako se obraniti od neželjenog gosta.
Prijavi grešku


Komentari (44)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...