"Mir i život nemaju alternativu"
2

FOTO / Međureligijsko vijeće osudilo ubistvo, Radončić na mjestu zločina

Piše: Dalibor Bošnjak
Nakon što je u ponedjeljak ujutro ubijen policijski službenik koji je radio na osiguranju pravoslavne crkve Hram svetog Nikolaja u sarajevskom naselju Reljevo, Međureligijsko vijeće u BiH je osudilo ovaj događaj te u 14 sati ispred pomenute crkve namjerava organizovati okupljanje i poslati poruku da mir i ljudski život nemaju alternativu. Zločin je osudio i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Stručna savjetnica Međureligijskog vijeća u BiH Olivera Jovanović osudila je ubistvo policajca te najavila okupljanje ispred pravoslavne crkve Hram svetog Nikolaja u Reljevu u Sarajevu.

"Za sada nam motiv nije poznati, ali svakako žestoko osuđujemo gnusni čin ubistva policajca. Radi se o mladom čovjeku, koji je časno izvršavao svoju dužnost i osiguravao crkvu. Danas ćemo se u 14 sati okupiti ispred crkve kako bismo zajednički poslali poruku da mir i ljudski život nemaju alternativu. Zaista, nemam riječi kojima mogu opisati ovaj gnusni čin", izjavila je Jovanović.

Stručna savjetnica u MRV smatra da je policija uradila sve da zaštiti vjerske objekte i njihove službenika, ali da nažalost ni to nije spriječilo ovaj tragični događaj.

"Statistike pokazuju da se broj napada na vjerske objekte i njihove službenike smanjio za 50 posto. Policija je djelovala korektno i pružila zaštitu nadajući se da će to spriječiti ovakve i slične događaje, međutim, to se nažalost nije dogodilo. Oni koji su odgovorni za ubistvo ne poštuju ni takvu instituciju", tvrdi Jovanović.

Prema njenim riječima, okupljanje ispred crkve predstavlja preventivno djelovanje MRV-a.

"Okupljanjem želimo preventivno djelovati i poslati poruku da nećemo odustati", završila je Olivera Jovanović.

Fahrudin Radončić: Počinitelje mučkog zločina što prije privesti pravdi

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić danas je u pratnji ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nermina Pećanca i komesara policije Vahida Ćosića obišao mjesto mučkog ubistva policijskog službenika Muhidina Pivodića u Reljevu.

Ministar sigurnosti upoznat je o aktivnostima koje pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo energično i žurno poduzimaju na razotkrivanju ovog izuzetno teškog krivičnog djela.

Radončić je istakao punu podršku pripadnicima MUP-a Kantona Sarajevo te rekao da je svaki napad na policajca atak na državu Bosnu i Hercegovinu.

Ministar sigurnosti Bosne i Herecgovine također je potencirao neophodnost i hitnost jedinstvenog djelovanja svih sigurnosnih i pravosudnih struktura u Bosni i Hercegovini.