BiH
0

FOTO / Međureligijsko vijeće osudilo napad na katoličku crkvu u Banjoj Luci

Anadolija
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predstavnici Međureligijskog vijeća BiH i gradonačelnik Banje Luke s najužim saradnicima posjetili su danas franjevačku crkvu u banjalučkom naselju Petrićevac, na kojoj je jučer podmetnut požar, kako bi zajednički osudili ovaj vandalski čin.

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, koji je prethodno razgovarao s banjalučkim biskupom Franjom Komaricom, kazao je da izražava žaljenje i ogorčenje zbog vandalskog čina koji se desio na ovom vjerskom objektu.

"U Banjoj Luci se takvo što ne smije dešavati, jer u ovom gradu svi građani moraju i imaju pravo da žive sigurno, da žive slobodno bez obzira na vjeru i naciju i da njihova imovina i imovina vjerskih zajednica bude zaštićena", podvukao je Gavranović.

Oni koji to čine, naglasio je gradonačelnik Banje Luke, "nemaju mjesta na slobodi i nemaju mjesta u ovom gradu".

Jerej Slobodan Marin, predstavnik Srpske pravoslavne crkve, kazao je da u ime SPC i Parohije banjalučke izražava žaljenje zbog napada na Petrićevačku crkvu, i to upravo na Veliki petak, uoči Uskrsa.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
"Uvjeren sam da to nije učinio nijedan istinski vjernik i nadamo se da će prestupnici koji su učinili to nedjelo biti uhvaćeni i za to odgovarati", rekao je Marin.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Banja Luka Muris ef. Spahić kazao je da ovdje sa predstavnicima ostalih vjerskih zajednica osude napad na katoličku crkvu.

"Ovo se desilo na Veliki petak, pred veliki blagdan katoličkog svijeta ovo nije samo materijalna šteta jer ovo je vjerski objekat koji predstavlja simbol jednog naroda, jedne kulture i nacije, i agresija na njega predstavlja napad na kulturu jednog naroda. Posebno trebamo kazati da se svaki ovakav čin treba na takav način i tretirati", izjavio je Spahić

Dodao je da se ovakvim napadima "nanosi teška duševna bol jednom narodu, jednoj zajednici".

"Naša je uloga", podvukao je Spahić, "da gajimo lijepe odnose, da živimo u multietničkoj zajednici, da živimo u skladu i to je poruka naših vjera."

Biskup Komarica izrazio je zahvalnost Međureligijskom vijeću BiH koje je upriličilo zajednički susret predstavnika vjerskih zajednica s lokalnim političarima na mjestu gdje se dogodio jučerašnji incident.

"Meni je izuzetno drago da su svi predstavnici i lokalne i entitetske vlasti ovaj incident osudili, što dodatno ulijeva sigurnost našim sugrađanima i smiruje tenzije koje su se nepotrebno podigle nakon ovog nemilog događaja koji je baš koincidirao s nama tako važnim i dragim blagdanom, Uskrsom", dodao je Komarica.

"Želim vjerovati i gradonačelniku Banje Luke i predsjedniku i premijerki RS da će se sve poduzeti da se rasvijetli ovaj nemili incident, da nakon ove ružne poruke koja je otišla iz mog grada iz njega ponovo u svijet idu radosne i smirujuće poruke. To je posebno važno za Banjalučane prognane za vrijeme rata koji su morali izbjeći i koji s čežnjom gledaju na svoj rodni grad i s nadom da se nekada ipak vrate nazad, ovo je i poruka da se katolici ovdje ne smiju smatrati uljezima, jer oni su ovdje domaći i ne trebaju se i ne smiju skrivati kao miševi. Banja Luka je mnogo dužna svojim sugrađanima Hrvatima, kojih sada nema više od pet posto i dužna je da im ovdje omogući siguran život, dostojan čovjeka", podvukao je biskup Komarica.