Osuda vandalizma u Petričevcu
9

Dodik i Cvijanović traže hitnu istragu i otkrivanje počinilaca

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je osudio incident koji se dogodio na ulazu crkve franjevačkog samostana u Banjoj Luci i duboko žali što je do njega došlo, saopćeno je danas iz kabineta entitetskog predsjednika.

Dodik traži od nadležnih organa da provedu hitnu i efikasnu istragu kako bi se otkrili počinioci i motivi ovog vandalskog čina.

"Naročito je zabrinjavajuće što se ovaj incident dogodio na dan kada katolički vjernici obilježavaju Veliki petak, uoči najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa. Oni koji su spremni da čine ovakva djela, ne predstavljaju Republiku Srpsku, koja neće dozvoliti da postupci neodgovornih pojedinaca ugrožavaju međunacionalne odnose i štete ugledu Republike Srpske", poručio je Dodik.

I premijerka RS-a Željka Cvijanović je najoštrije osudila, kako je navela, necivilizacijski i vandalski čin nepoznatih počinilaca koji su protekle noći zapalili ulazna vrata na katoličkoj crkvi u banjalučkom naselju Petrićevac.

"Posebno sam ogorčena što je to učinjeno na Veliki petak, uoči najvećeg hrišćanskog praznika, Uskrsa, koji naši sugrađani katoličke vjere treba da proslave u miru i radosti, sa svojim porodicama i prijateljima", istakla je ona u reagiranju.

Očekuje od istražnih organa Republike Srpske da hitno preduzmu sve aktivnosti i privedu počinioce ovog vandalskog čina kako bi isti bili što prije procesuirani i kažnjeni.

"Poručujem da su svi građani u Republici Srpskoj ravnopravni bez obzira na nacionalnost i vjeru i Vlada će, zajedno sa drugim institucijama, nastaviti da ulaže maksimalan napor, kako bi se svi koji žive u Republici Srpskoj osjećali dobro i sigurno", navela je Cvijanović.