Delegacija EU i OHR
1

Međunarodne institucije: CIK treba dati ocjenu o nepravilnostima na izborima

Piše: A. D.
Iz Ureda visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka su, odgovarajući na upit Klix.ba, kazali da je, kada je riječ o izbornom procesu, sada do Centralne izborne komisije i Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), koji su nadzirali izbore i utvrdili određene nepravilnosti u izbornom procesu, kao što je naprimjer veliki broj nevažećih listića, da daju svoju ocjenu.

Komentirajući činjenicu da je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kritikovao međunarodnu zajednicu zbog pobjede Željka Komšića za člana Predsjedništva, kazavši da ovo nije evropski put, kazali su:

"Lideri se sada trebaju fokusirati na izgradnju konstruktivnih odnosa među svim političkim strankama. Hrvati, Bošnjaci, Srbi i Ostali trebaju raditi zajedno na izgradnji perspektivne FBiH za sve njene narode i građane".

Iz Delegacije EU u BiH su odgovorili da su, dok čekaju da Centralna izborna komisija potvrdi rezultate, svjesni zabrinutosti koje su međunarodni i domaći posmatrači izbora dali u svojim preliminarnim zapažanjima kada je riječ o neregularnostima na izborima. Bosna i Hercegovina će osobito morati uzeti u obzir finalne preporuke ODIHR-a, poručili su.

"Podsjećamo da je brzo formiranje vlasti na svim nivoima od ključnog značaja nakon što rezultati budu potvrđeni, kako bi se novoformirane vlasti mogle fokusirati na stvarne izazove s kojima se suočavaju građani BiH. Svojim glasovima građani Bosne i Hercegovine su izabrali one za koje smatraju da su najbolji za posao koji prethodi. Sada je na onima koji su izabrani da u naredne četiri godine to i urade", kazali su iz Delegacije EU u BiH.