Nikola Špirić
0

"Međunarodna zajednica BiH doživljava kao dioničarsko društvo"

SRNA
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić rekao je danas u Sarajevu da ima osjećaj da mnogi iz međunarodne zajednice doživljavaju BiH kao "dioničarsko društvo".

"Kada se mijenjaju predsjedavanja EU onda svi svoje 'političke dionice' iznose na međunarodno političko tržište, pa se izgrađuju različite političke karijere, bilo da imamo uspjeha ili neuspjeha", rekao je Špirić na konferenciji za novinare poslije sjednice Vijeća ministara BiH.

Komentarišući najave o novim okupljanjima vodećih političkih lidera u BiH u organizaciji predstavnika međunarodne zajednice, kao nekog novog "Butmira", on je istakao da ne spori dobru namjeru konferencija, ali da su bezuspješni pokušaji ono što nije dobro i od čega su  svi umorni.   

"To se ne pokazuje kao dobar model. Moramo da shvatimo da sve zavisi od nas", istakao je Špirić, ne sporeći da treba iskoristiti instrumente koji stoje na raspolaganju BiH i koji mogu da budu od koristi na evroatlantskom putu. 

Navodeći kao primjer da su izvršena imenovanja rukovodilaca policijskih agencija u BiH bez razgovora sa međunarodnim adresama, on je istakao da  BiH mora više da vjeruje sebi, više da odlučuje, a manje da čeka da se odluke o BiH donose izvan zemlje. 

Špirić smatra da u posljednje vrijeme postoji lažna međunarodna diplomatija koja "jedno javno priča, a drugo tajno prenosi". 

"U vrijeme kada se razgovara o implementaciji presude Suda iz Strasbourgu neko vam unaprijed šalje  poruku da ćete dobiti šupalj politički dokument, 'nemojte ništa raditi, čekajte poslije izbora'. Postoji dio političke elite koji blokira i ono što se može dogovoriti u BiH. To nije dobro. Ljudi u BiH treba da sjednu i dogovore se i da koristimo sve moguće instrumente koji nam mogu da pomognu, pa i međunarodne konferencije",  poručio je Špirić.