Špirić pisao Ban Ki-moonu
0

"Inzko osujećuje demokratski proces u BiH"

FENA
Nikola Špirić (Foto: Arhiv)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić saopćio je danas na pres-konferenciji u Banjoj Luci da je generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-moonu i Vijeću sigurnosti UN-a uputio svoj izvještaj o stanju u BiH, u kojem je naglašeno da je zemlja postigla značajan napredak i na državnom i na entitetskom nivou.

Špirić je upozorio Vijeće sigurnosti UN-a da “nastavak spoljne intervencije u domaća politička pitanja destabilizira i podriva izgradnju konsenzusa i reformska nastojanja vlasti BiH”.

Ističući da se to odnosi na visokog predstavnika i njegova bonska ovlaštenja, Špirić je naglasio da BiH neće ubrzati svoj euroatlantski put sve dok u BiH bude prisutan "strani intervencionizam".

“Umjesto da olakšava, visoki predstavnik osujećuje redovan demokratski proces između stranaka i konstitutivnih naroda u BiH. Neke stranke jednostavno odbijaju da postignu kompromis jer vjeruju da će visoki predstavnik iskoristiti svoju moć i pomoći da postignu svoje ciljeve”, tvrdi predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Osim u tom segmentu, on je potvrdio da se stavovi iz njegovog izvještaja u značajnoj mjeri razlikuju od onih koje je u svom izvještaju o stanju u BiH iznio visoki predstavnik Valentin Inzko.

“U izvještaju koji je podnio visoki predstavnik o situaciji u BiH ima dosta segmenata s kojima se ja ne slažem”, kaže predsjedavajući Vijeća ministara i pojašnjava da se generalnom sekretaru UN-a i Vijeću sigurnosti svjetske organizacije obratio pisanim putem nakon što je misija BiH u New Yorku odbila da mu, ustvrdio je, osigura obraćanje na sjednici Vijeća sigurnosti u ponedjeljak, na kojoj će se voditi debata o stanju u BiH.

“Umjesto mene Vijeću sigurnosti će se obratiti predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, ali bez usaglašene platforme sa ostala dva člana Predsjedništva. Ja nemam ništa protiv toga, ali sam osjetio potrebu da generalnog sekretara UN-a i predsjedavajućeg Vijeća sigurnosti informiram o svom viđenju situacije naspram onog u izvještaju visokog predstavnika”, kazao je Špirić.

Tvrdi i da “nikada neće dozvoliti izvanustavno ponašanje i privatiziranje funkcija koje ljudima ne pripadaju”.

Iako je visoki predstavnik situaciju u BiH ocijenio nepovoljnom, predsjedavajući Vijeća ministara smatra da je zemlja učinila veliki napredak, navodeći da su ispunjena 174 uvjeta u vezi s liberalizacijom viznog režima, da je BiH dobila Akcioni plan za članstvo u NATO-u, da su usvojene ključne strategije i Akcioni plan za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, kao i zakonska regulativa za punu kontrolu državne granice.

“Ne mislim da će Vijeće sigurnosti ‘nasjesti’ na bilo koju priču ili bilo koju politiku, jer tamo sjede iskusni diplomati koje dobro znaju stanje u BiH, već mi je žao što se od naše zemlje na takav način pravi ‘brlog’. To nije dobro, pod pretpostavkom da će se tamo najbolje govoriti”, kazao je Špirić komentirajući činjenicu da će o stanju u BiH govoriti i Silajdžić.

On navodi i da vlast u BiH “mora braniti postignuti napredak, ali i rješavati izazove”.

U tom kontekstu on je ocijenio da “vlast u BiH i ne treba ako će kao papagaji za visokim predstavnikom ponavljati sve što on kaže”.

Tvrdi i da je on trebao da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a, jer se, kaže, govori o unutrašnjim stvarima u BiH, navodeći da odlazak Silajdžića u New York “govori o dijelu diplomatsko-konzularne mreže BiH koja je pripremljena da radi samo za jednu stranu”.

“To je podjela BiH. Time se daje najsnažniji doprinos podjeli BiH i ne može sve biti fakturisano Republici Srpskoj. To je najbolji način da se osnaži RS u nastojanjima da se kaže - vi nas ne interesujete, ali to im se, izgleda, mora reći u lice”, ustvrdio je Špirić.