Jednoglasno
49

Međunarodna demokratska unija usvojila Rezoluciju o BiH

Klix.ba
Međunarodna demokratska unija (IDU), najmoćnija svjetska organizacija političkih stranaka, na sastanku održanom u Čileu, a na inicijativu Partije demokratskog progresa, jednoglasno je usvojila Rezoluciju o BiH.

IDU-svjetska unija partija desnog centra usvojila Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom se poziva na izmjene Izbornog zakona sa ciljem provođenja fer i poštenih izbora, objektivnije izvještavanje javnih medija i efikasniji rad pravosuđa.

Također, osuđuju se prijetne i ucjene tokom izbornog procesa, zabrane javnog okupljanja i ograničavanje slobode izražavanja mišljenja građana.

Pozivaju se svi politički subjekti da svoje djelovanje usmjere na rješavanje ekonomskih problema, poboljšanje uslova za život i rad građana kao i suzbijanje kriminala i korupcije.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Međunarodna demokratska unija:

  • Osuđuje ucjenjivanje i pritisak na građane tokom predizborne kampanje, neuspjeh nadležnih organa da utvrde nepravilnosti tokom izbornog dana, korištenje javnih resursa u svrhu dobijanja glasova;
  • Osuđuje pristrasno, uz favorizovanje jedne strane, zapaljivo izvještavanje Javnih servisa, čija uloga treba da bude objektivno i tačno pružanje informacija građanima;

  • Žali zbog napada i represije na građane i političku opoziciju, ograničavanja slobode okupljanja, slobode mišljenja i izražavanja;

  • Podržava prijedloge za izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile regularne, poštene izbore u demokratskoj atmosferi;

  • Poziva da se obezbijede uslovi da javni mediji djeluju nepristrasno, nezavisno i da istinito informišu javnost;

  • Poziva da se obezbijede uslovi za efikasno i nezavisno pravosuđe i dostizanje pravde;

  • Poziva sve političke aktere da usmjere političke aktivnosti i agendu na rješavanje ekonomskih problema, osiguravajući uslove da građani žive i rade u Bosni i Hercegovini , kao i na borbu protiv korupcije i kriminala".