|

Međunarodna demokratska unija usvojila Rezoluciju o BiH

Međunarodna demokratska unija usvojila Rezoluciju o BiH
49
Klix.ba
14.4.2019. u 22:15
70
komentara
49

dijeljenja
Međunarodna demokratska unija usvojila Rezoluciju o BiH
Međunarodna demokratska unija (IDU), najmoćnija svjetska organizacija političkih stranaka, na sastanku održanom u Čileu, a na inicijativu Partije demokratskog progresa, jednoglasno je usvojila Rezoluciju o BiH.
IDU-svjetska unija partija desnog centra usvojila Rezoluciju o Bosni i Hercegovini kojom se poziva na izmjene Izbornog zakona sa ciljem provođenja fer i poštenih izbora, objektivnije izvještavanje javnih medija i efikasniji rad pravosuđa.

Također, osuđuju se prijetne i ucjene tokom izbornog procesa, zabrane javnog okupljanja i ograničavanje slobode izražavanja mišljenja građana.

Pozivaju se svi politički subjekti da svoje djelovanje usmjere na rješavanje ekonomskih problema, poboljšanje uslova za život i rad građana kao i suzbijanje kriminala i korupcije.

Foto: Klix.ba Foto: Klix.ba


Međunarodna demokratska unija:

- Osuđuje ucjenjivanje i pritisak na građane tokom predizborne kampanje, neuspjeh nadležnih organa da utvrde nepravilnosti tokom izbornog dana, korištenje javnih resursa u svrhu dobijanja glasova;

- Osuđuje pristrasno, uz favorizovanje jedne strane, zapaljivo izvještavanje Javnih servisa, čija uloga treba da bude objektivno i tačno pružanje informacija građanima;

- Žali zbog napada i represije na građane i političku opoziciju, ograničavanja slobode okupljanja, slobode mišljenja i izražavanja;

- Podržava prijedloge za izmjene Izbornog zakona koje bi omogućile regularne, poštene izbore u demokratskoj atmosferi;

- Poziva da se obezbijede uslovi da javni mediji djeluju nepristrasno, nezavisno i da istinito informišu javnost;

- Poziva da se obezbijede uslovi za efikasno i nezavisno pravosuđe i dostizanje pravde;

- Poziva sve političke aktere da usmjere političke aktivnosti i agendu na rješavanje ekonomskih problema, osiguravajući uslove da građani žive i rade u Bosni i Hercegovini , kao i na borbu protiv korupcije i kriminala".
Prijavi grešku


Komentari (70)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...