{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međugorje od nedjelje i zvanično pod kontrolom Vatikana

20.7.2018. u 20:22
238
Međugorje od nedjelje i zvanično pod kontrolom Vatikana
238
Međugorje od nedjelje i zvanično pod kontrolom Vatikana
Foto: /Klix.ba
Poljski mons. Henryk Hoser održat će prvu misu u Međugorju ove nedjelje u 19 sati čime će biti ozvaničeno svojevsrno "preuzimanje" ovog marijanskog svetišta pod okrilje zvaničnog Vatikana.
Kao što je portal Klix.ba pisao ranije, početak je to jednog novog doba za ovo hercegovačko svetište, obilježenog drugačijim i pozitivnjim odnosom s vrhovnom crkvenom vlasti.

Hoserov glavni zadatak je poboljšati rad svećenika s hodočasnicima, a njegove su ovlasti vrlo široke te će vjerojatno uticati i na kadrovska pitanja, za koja je dosad bio mjerodavan isključivo mjesni biskup. To podrazumijeva dovođenje novih, i to stranih svećenika u međugorsku župu, ali i uticaj na izbor župnika.

Podsjećamo, Crkva je decenijama bila suzdržana prema Međugorju i na snazi je bila izjava Biskupske konferencije Jugoslavije iz 1991. koja nije branila hodočašća ali nije ni utvrdila da se radi o nadnaravnim ukazanjima.

Preokret se desio 2010. godine kada je papa Benedikt XVI. imenovao kardinala Camilla Ruinija, a rad je nastavio papa Franja, koji je prošle godine u Međugorje uputio Hosera kako bi analizirao pastoralnu situaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: