BiH
0

Međudržavni most na Savi imaće profil autoputa

SRNA
Hrvatska će zajedno sa Republikom Srpskom (RS) graditi most na Savi, koji će spajati budući autoput Banjaluka - Gradiška sa autoputom Zagreb - Beograd.

Portparol Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Marina Halužan potvrdila je da je u toku priprema projektne dokumentacije za izgradnju mosta i da su izradili Nacrt sporazuma između Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH o izgradnji međudržavnog mosta i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste E661, s ciljem uspostavljanja pravnog okvira za zajedničku izgradnju ovog mosta.

"Trenutno se provodi procedura donošenja odluke Vlade Hrvatske o pokretanju postupka za sklapanje sporazuma, što jasno govori o interesu Hrvatske za izgradnju mosta", navela je Halužanova za sutrašnje "Nezavisne novine".

U tekstu se navodi da će most imati puni profil autoputa, odnosno po dvije trake u oba smjera, uz pomoćnu traku sa obje strane, i biće dugačak oko pola kilometra.

Osim mosta biće izgrađena i priključna brza cesta, koja će most spojiti sa autoputom.

Direktor "Autoputeva RS" Dušan Topić izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatska prepoznala značaj tog mosta i odlučila da ide u izgradnju.

On očekuje da bi izgradnja mosta, trebalo da počne naredne godine, da će koštati 30 miliona evra,  što će RS i Hrvatska platiti po pola. Topić kaže da je RS već izdvojila potrebna sredstva i da čeka potvrdu hrvatske strane.
Topić je naveo da će autoput do mosta biti završen u proljeće, a obilaznica oko Laktaša mogla bi biti puštena u saobraćaj do kraja ove godine. Očekuje se da bi gradnja mosta mogla trajati nekoliko godina, a do tada će se saobraćaj preusmjeravati ka graničnom prelazu Gradiška.