Jedinstveno iskustvo
591

Medicinski tim se iz Sandžaka vratio u Tuzlu: Na ponos nam je što smo spasili mnogo života

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Grupa medicinskih radnika Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli danas se u ovaj grad vratila iz Novog Pazara, gdje su se proteklih 14 dana borili za život pacijenata s najtežim oblicima oboljenja COVID-19, koje izaziva koronavirus.

Tim od tri ljekara i isto toliko medicinskih tehničara prije 14 dana iz Tuzle je krenuo put Sandžaka, kako bi u Opštoj bolnici u Novom Pazaru pomogli kolegama u borbi s epidemijom koronavirusa.

U bh. timu su se nalazili i ljekari te medicinski tehičari iz Sarajeva, a u jednom inkubacionom periodu su svjedočili kolapsu zdravstvenog sistema u Novom Pazaru, koji na svu sreću, 14 dana kasnije staje na svoje noge.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Voditelj tuzlanskog tima je bio hirurg prof. dr. Zijah Rifatbegović koji iskustvo u Novom Pazaru ocjenjuje jedinstvenim, zbog činjenice da se skupa sa ostalim članovima nalazio u žarištu infekcije koronavirusom u kojem su ljudi svakodnevno umirali.

"Regiju Sandžaka je pogodio jedan veliki val koronavirusa, a slike su bile slične kao u Italiji i Španij. Ali, vrlo brzo, timskim radom smo uspjeli staviti situaciju pod kontrolu, pružena je maksimalna usluga što se tiče zbrinjavanja pacijenata. Veliki dio pacijenata sa srednjom ili teškom kliničkom slikom smo uspjeli spasiti, odnosno bio je izliječen zahvaljujući stručnosti kolega, ali nažalost jedan dio najtežih formi i oboljenje je završio sa smrtnim ishodom", kazao je Rifatbegović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Cijela zdravstvena ustanova u Novom Pazaru pretvorena je u COVID bolnicu u kojoj su vršeni i razni urgentni operativni zahvati. U crvenoj zoni se nalazio i Rifatbegović koji je uspješno izvodio zahvate te tako spašavao živote inficiranih građana.

"Narod Sandžaka je prepoznao našu požrtvovanost i moram im se zahvaliti na dobrodošlici. Nosimo jedno iskustvo u kojem smo se svi složili da ga do tada u životu nismo doživjeli. Ponosan sam da sam skupa sa svojim kolegama dio jedne velike borbe da se pobijedi koronavirus i svede na najmanju moguću mjeru smrtnost od COVID-19 u regiji Sandžaka i Novog Pazara", istaknuo je Rifatbegović.

Tuzlanski ljekari i medicinski tehničari poručili su da je situacija u Sandžaku danas znatno bolja nego prije 14 dana. Pri njihovom odlasku u bolnici je bilo 126 pacijenata, od čega su tri na respiratoru. Jučer su preminula dva pacijenta što je najmanji broj u prethodnom periodu.

Nesebični radom u infektivnim odjeljenjima, jedinicama intenzivne njege i respiratornim centrima tuzlanski ljekari pružili su svoj maksimum u spašavanju najugroženijih pacijenata. Među njima je bio i anesteziolog Damir Pištoljević koji je u kontinuitetu radio sa pacijentima koji su imali najteže oblike bolesti.

"Tamo smo svjedočili dramatičnom stanju u samom početku, a ja sam većinu vremena proveo upravo u intenzivnoj i poluintenzivnoj njezi, gdje je veliki broj pacijenata postavljen na mehaničku ventilaciju. Nažalost, kod većine pacijenata u intenzivnoj njezi imali smo izgubljene bitke, ali bilo je i suprotnih primjera gdje je organizam pacijenata uspio savladati bolest. Moram reći da smo imali odličnu saradnju sa svim kolegama koji su se tamo nalazili i zahvalan sam im na svemu", kazao je Pištoljević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović nakon povratka ekipe iz Sandžaka istakao je da ova zdravstvena ustanova još uvijek nije dobila zahtjev za slanje novog tima koji bi otišao posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH.

"Mi već imamo dobrovoljaca koji bi eventualno na poziv mogli otići i pomoći u radu u Opštoj bolnici u Novom Pazaru. Ovo iskustvo koje je stekao naš tim ne može se naučiti iz knjiga, već ga morate doživjeti na mjestu događaja. Kao direktor kliničkog centra ponosan sam jer imam takve ljude koji su spremni u teškim trenucima otići u jednu neizvjesnost, gdje su se veoma dobro pokazali", naveo je Jusufović.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Odmah po dolasku u Univerzitetski klinički centar u Tuzli, tamošnji tim ljekara i medicinara je podvrgnut testiranju na koronavirus, a naredne dane će provesti u plaćenom odsustvu sa posla, odnosno samoizolaciji. U proces rada će se vratiti nakon adekvatnog odmora.