Apel nadležnima
246

Medicinski radnici u nekim kantonima nemaju zaštitnu opremu

A. Z.
Ilustracija/Shutterstock
Ilustracija/Shutterstock
Predsjednik Ljekarske komore FBiH Harun Drljević upozorio je danas da se medicinski radnici u pojedinim kantonima u FBiH suočavaju s nedostatkom zaštitne opreme koja ima je prijeko potrebna u jeku borbe protiv koronavirusa.

Drljević ističe da meritorne institucije u cijeloj državi ulažu maksimalne napore kako bi spremno dočekale "potencijalnu eksploziju ove virusne infekcije i kako bi se loš efekat sveo na minimum".

"Ljekarska komora Federacije, kao i sve kantonalne komore, prate razvoj situacije, a vijesti sa terena ukazuju da od kantona do kantona postoji veći ili manji problem s nedostatkom zaštitne medicinske opreme za medicinske radnike, pogotovo one koji su na prvoj liniji borbe sa ovom epidemijom. Ova zaštitna oprema mora biti adekvatna i jednokratna i mora je biti u dovoljnom broju. Zato molimo sve meritorne institucije koje su uzele učešće u borbi protiv ove prijeteće epidemije u BiH da, kao prioritet, obezbijede dovoljno adekvatne zaštitne opreme za ljekare i druge medicinske radnike koji dolaze u prvi kontakt sa potencijalnim zaraženim pacijentima", istakao je Drljević.

Poručio je da će se, ukoliko ne zaštitimo medicinske radnike, srušiti i prva linija borbe sa epidemijom.