Mostarsko smeće
14

Medicinski otpad ponovo odvožen na Uborak, počinje pravna bitka za zaustavljanje rada deponije

R. D.
Natezanje između mještana sjevernih mostarskih naselja i komunalnih preduzeća oko deponije Uborak nikako da prestanu. Iako je odlaganje medicinskog otpada na Uborak zabranjeno, danas je ponovo pokušano, a o svemu su obaviješteni inspekcijski organi.
Dva kamiona otpada, među kojim je bio i medicinski, odvezena su jutros iz kruga Kantonalne bolnice "Dr. Safet Mujić". Jedan je uspio ući u krug deponije, a drugi je vraćen i trenutno se nalazi u dvorištu Komosa d.d. Mostar.

Ove informacije za portal Klix.ba potvrdio je Nijaz Hodžić, jedan od lidera građanske inicijative iz sjevernih mostarskih predgrađa.

"Mi pratimo situaciju i znamo da taj otpad iz bolnice nije odvožen 40 dana, a imamo snimke koji pokazuju da je tu odlagan otpad bez prethodnog razvrstavanja. Inspekcijske službe su njima naložile da prije odvoza otpad moraju razvrstati pa tek onda odvoziti na deponiju", kazao je Hodžić.

Dodaje kako je ponovno upozoren direktor bolnice te nadležne inspekcije u Mostaru i Sarajevu. Aktivisti ne staju na ovome, već kreću u pravnu bitku.

"Danas potpisujemo punomoć u jednoj advokatskoj kući koja će nas ubuduće zastupati. Cilj je zaustaviti rad same deponije Uborak jer oni za ovu novu deponiju nemaju ništa legalno. Imaju samo građevinsku dozvolu, ali nemaju okolinsku. Mi ćemo probati spriječiti dobivanje okolinske pa nek onda oni rade šta hoće", izjavio je.

Deponija Uborak je gorući problem već desetak godina, a sve je eskaliralo u junu kada su je mještani držali u blokadi 11 dana. Prije pet dana protestom su upozorili nadležne i javnost da se postignuti dogovor ne poštuje.