BiH
0

Meddžida Kreso: Susrest ću se sa pritvorenicima koji štrajkuju glađu

Anadolija
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso izjavila je za agenciju Anadolija da će se sutra, 30. jula, vratiti na posao u Sud Bosne i Hercegovine, te da će posjetiti pritvorenike u Pritvorskoj jedinici u Sarajevu koji su sinoć stupili u štrajk glađu tražeći da ih upravo ona posjeti.
Meddžida Kreso (Foto: Anadolija)
Meddžida Kreso (Foto: Anadolija)
Kreso, koja se nalazi na bolovanju, danas nije imala informacije o početku štrajka glađu, a nisu joj poznati ni razlozi zbog kojih bi štrajk mogao biti započet.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine, devet pritvorenika Suda BiH stupilo je u štrajk glađu tražeći susret sa Kreso, ali nisu čak ni usmeno naveli razloge zbog kojih štrajkuju glađu, niti bilo kakve nepravilnosti na koje se žale.

"Ja ću sutra biti na poslu i otići ću do Pritvorske jedinice da vidim šta je razlog štrajka. Dakle, susrest ću se sa pritvorenicima koji štrajkaju'', kazala je Kreso.

Zasad se samo pretpostavlja da bi razlog štrajka moglo biti insistiranje pritvorenika da im se, a u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Maktouf i Damjanović", sudi po blažem zakonu, odnosno da ne može doći do retroaktivne primjene strožeg zakona, to jeste aktuelnog Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine.

I početkom 2007. godine štrajkovali su pritvorenici Suda BiH. Kao jedan od glavnih razloga za stupanje u štrajk glađu pritvorenici su i tada navodili činjenicu da Sud BiH u predmetima ratnih zločina primjenjuje Krivični zakon BiH iz 2003. godine, a ne Krivični zakon koji je bio na snazi u vrijeme oružanog sukoba u BiH

Iz Ministarstva pravde BiH, u čijoj je nadležnosti Pritvorska jedinica u Sarajevu, potvrdili su da poštuju sve zakonske norme koje se odnose na izvršenje pritvora, te da pritvorene osobe ''imaju čak i veći obim prava, nego što su im zakonom propisana''.

Ministarstvo je, prenose lokalni mediji, poduzelo mjere za zaštitu zdravlja pritvorenika u štrajku.