BiH
78

Pritvorenici Suda BiH štrajkuju zbog kablovske TV, loše hrane i medicinske njege

Anadolija
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Sud BiH (Foto: Klix.ba)
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso posjetila je danas u Pritvorskoj jedinici u Sarajevu pritvorenike koji već treći dan štrajkuju glađu tražeći susret sa njom.

Kako saznaje agencija Anadolija, Kreso, koja je zbog ovog slučaja prekinula bolovanje, saslušala je svakog od pritvorenika posebno, nakon čega je napustila Pritvorsku jedinicu Sarajevo. Odluku o cijelom slučaju donijet će, kako se očekuje, naknadno. Za to vrijeme štrajk glađu pritvorenika se nastavlja.

Svoje nezadovoljstvo prilikama u Pritvorskoj jedinici izražavaju optuženi za teroristički napad na Ambasadu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Sarajevu Mevlid Jašarević, koji je prvi započeo štrajk, zatim optuženi za ratne zločine nad Srbima u Sijekovcu Zemir Kovačević, Zijad Turković i Bojan Ćalasan, koji se terete za organizirani kriminal, potom optuženi za ratne zločine u Prozoru Željko Jukić, Satko Kekić, optužen za šverc droge, te Ernes Hujić, Ivan Stanić, Tomislav Petrović...

Prema riječima Jašarevićevog advokata Senada Dupovca od ukupno 15 pritvorenika u Pritvorskoj jedinici, samo trojica nisu u štrajku glađu.

Nadalje, Dupovac ističe da se svi štrajkači glađu u Pritvorskoj jedinici Sarajevo žale na loš medicinski tretman. Tvrde da doktorica, koja je nadležna za medicinsku brigu nad pritvorenicima, svoj posao ne obavlja u skladu s medicinskom strukom.

Također, žale se da je hrana koju dobijaju iz Istočnog Sarajeva lošeg kvaliteta, da se neadekvatno transportira i da samo jednom mjesečno dobijaju voće. Pritvorenici koji poštuju islamsku vjeru i tradiciju žalili su se, također, kako sumnjaju da u hrani ima i svinjetine.

Treći zahtjev zbog kojeg su štrajkači negoduju jeste nepostojanje kablovske televizije koju, navodno, imaju sve pritvorske jedinice u BiH osim one u Sarajevu.

Dupovac tvrdi da njegovi branjenici Mevlid Jašarević i Zemir Kovačević, primjerice, govore dva, odnosno četiri svjetska jezika te da su nezadovoljni programom televizija u BiH.

"Jašarević govori engleski i njemački, a Kovačević španski, italijanski, engleski i švedski. Oni ne žele da gledaju programe na našim jezicima gdje mogu samo vidjeti bh. političare koji se 'glođu' oko dnevnopolitičkih tema. Njih interesiraju svjetske zanimljivosti i sport", rekao je Dupovac, dodajući da svaki pritvorenik ima još poneki zahtjev, ali da su tri spomenuta i najvažnija.

Negirao je da je razlog štrajka, kako se sumnjalo, insistiranje pritvorenika da im se, a u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Maktouf i Damjanović", sudi po blažem zakonu, odnosno da ne može doći do retroaktivne primjene strožeg zakona, to jeste aktuelnog Krivičnog zakona BiH iz 2003. godine.

Advokat Dupovac je izjavio da dio pritvorenika, poput Kovačevića, već imaju zdravstvene probleme zbog štrajka. Pritvorenici su pod budnim okom ljekara, potvrđeno je iz Ministarstva pravde BiH.