Odgovor na zahtjev Milorada Dodika
0

McGuffie: Samo jedinstvena BiH može biti članica EU

FENA
Andy McGuffie
Andy McGuffie
Povodom zahtjeva lidera SNSD-a Milorada Dodika da se Republici Srpskoj dozvoli posebna mapa puta u Evropsku uniju, portparol Delegacije EU i EUSR-a u BiH Andy McGuffie izjavio je za Fenu da su oni oduvijek jasno govorili da samo jedinstvena i ujedinjena Bosna i Hercegovina može postati članica Evropske unije.

"Dodatno, mora postojati visoki nivo koordinacije između entiteta i državnog nivoa u vezi s pitanjem evropskih integracija da bi zemlja govorila jednim glasom. Zbog toga su ranije ovog mjeseca održani sastanci o toj temi s relevantnim institucijama ove zemlje", rekao je u izjavi Feni McGuffie, komentirajući Dodikov zahtjev.

On naglašava da je osnovni partner Evropske unije Bosna i Hercegovina i ono što je bitno jest napredak u evropskim integracijama cijele Bosne i Hercegovine, na jednom kolosijeku.

"Evropska unija je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s državom Bosnom i Hercegovinom, a ne s njenim entitetima. Sve institucije u zemlji dijele odgovornost za rad u kojem se međusobno podržavaju i ovaj sveukupan proces čine uspješnim", zaključuje McGuffie.