BiH
0

Maureen Cormack: Prosperitetna budućnost BiH u EU

SRNA
Ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack ocijenila je večeras da put do prosperitetne budućnosti BiH ide preko članstva u EU, najvećem trgovinskom partneru BiH.

"BiH već nekoliko godina stoji na tom putu, ali novoizabrani lideri shvataju da se ona nalazi u ključnom momentu, da joj je EU pružila jedinstvenu šansu koju mora iskoristiti", rekla je Cormack na prijemu, koji je u njenu čast organizovao otpravnik poslova Ambasade SAD Nicolas Hill.

Ona je istakla da je Predsjedništvo BiH, potpisivanjem obaveze za provođenje reformi neophodnih za članstvo u EU, pokazalo čvrstu odlučnost i to je pozitivan inicijalni korak.

Cormack je napomenula da su i članovi Predsjedništva BiH rekli da je ključna faza ovog plana provođenje reformi, te da su SAD i dalje čvrsto opredjeljene da podrže ta nastojanja, saopšteno je iz američke Ambasade.

"U međuvremenu, lideri u BiH trebalo bi da na svim nivoima usvajaju politike pogodne za poslovanje kako bi se otvarala radna mjesta koja su prijeko potrebna BiH", rekla je Cormack.

Prema njenim riječima, lideri u BiH trebalo bi da djeluju u skladu sa preporukama organizacija, poput Savjeta stranih investitora i Američke trgovinske komore, da bi što prije došlo do investicija u strateške sektore, poput energetike, poljoprivrede i informacionih tehnologija, te da bi se stimulisala ekonomija.

"Budućnost BiH je, takođe, u NATO-u. Čestitam Oružanim snagama BiH koj pokazuju profesionalnost i kompetentnost u Afganistanu i u Iraku, kao i ovdje u BiH za vrijeme prošlogodišnjih poplava", rekla je Cormack.